Alimente otravitoare pentru animalul de companie

Stim cu totii ca animalele de companie nu trebuie sa manance mancarea pe care o consuma oamenii. Dar trebuie sa recunoastem ca, uneori, se intampla ceva … cade pe podea, atunci pregatiti gatit cina, iar Azorica, Rex, Max, sau orice nume ar purta este acolo sa aspire firimiturile, ori Felix, Pisi, Motanel sau cum l-o mai chema, s-a urcat deja pe masa ca sa fure ceva cand nu sunteti atenti …

Exista cateva „alimente de oameni” sanatoase pentru animalele de companie (insa doar in cantitati mici, nu inlocuitoare de alimente pentru animale). Dar exista, de asemenea, multe alimente care pot fi periculoase pentru prietenii nostri, mieunatori ori latratori.

Iata mai jos o lista de alimente comune care sunt toxice pentru animalele de companie, impreuna cu doua-trei sfaturi despre ce sa faceti in cazul in care animalele de companie se intampla sa fi inghitit oricare dintre acestea.

In timp ce multi proprietari de animale de companie spun ca le dau pana si avocado animalelor lor de casa, fara probleme, studiile au aratat ca frunzele, fructele, semintele si coaja acestui fruct contine o toxina numita persin. Potrivit ASPCA, aceasta varietate de fructe din Guatemala, care este de obicei gasita in magazine, este cea mai toxica.

Ceapa, praf de ceapa, arpagic si usturoi
Toate acestea pot duce la iritatii gastro-intestinale si deteriorarea celulelor rosii din sange. Toate formele de ceapa pot cauza probleme, inclusiv ceapa deshidratata, verde sau gatita. Pisicile sunt mai sensibile decat cainii, dar ceapa sub orice forma este toxica si pentru unii si pentru ceilalti.

Struguri si stafide
Acestea pot fi toxice pentru caini si pot provoca insuficienta renala. Cercetatorii spun ca exista inca multe necunoscute cu privire la toxicitatea strugurilor si stafidelor, inclusiv daca numai anumite tipuri de caini sunt afectate, dar recomandarea este sa nu-i hraniti cu struguri sau stafide in nicio cantitate.

Drojdie
Aluatul care nu este copt si contine drojdie de bere poate creste in interiorul stomacului animalului de companie, cauzand durere, si poate duce chiar la ruperea intestinelor. Acest risc se diminueaza odata ce aluatul este copt, dar nici asa nu este prea indicat sa faca parte din meniul prietenilor necuvantatori.

Resturi de oase de la masa
Oasele ramase de la masa reprezinta un pericol de sufocare pentru animale, si pot, de asemenea, intepa sau perfora intestinul. In plus, nu hraniti animalul cu oua sau carne ce nu sunt sufficient preparate, deoarece acestea pot contine bacterii nocive.

Alimentele cu un continut mare de sare sau de grasimi
Grasimea in exces poate provoca tulburari gastrice si inflama pancreasul, cauzand asyfel pancreatita. Alimentele sarate pot prezenta un risc pentru dezvoltarea toxicozei de ioni de sodiu, spune ASPCA. Fiti constienti de faptul ca in cazul in care animalele de companie ajung sa consume produse alimentare cu un ridicatcontinut de grasimi sau sare se pot confrunta cu probleme de stomac, inclusiv diaree si varsaturi.

Ciocolata, cafeaua, alcoolul
Potrivit ASPCA, substantele din ciocolata, cafea si cofeina, pot provoca varsaturi, diaree, tulburari de respiratie, sete excesiva, mictiune necontrolata, hiperactivitate, tremur, convulsii, si, posibil, chiar moartea. Cu cat mai mare este procentul de cacao, cu atat mai periculoasa ciocolata, facand ciocolata neagra mai toxic decat cea cu lapte sau ciocolata alba. Toate aceste produse pot provoca varsaturi, diaree si chiar moartea.

Dulciuri fara zahar (produse indulcite cu xylitol)
Acest compus poate provoca leziuni hepatice si chiar moarte unor catei mai vulnerabili. Xilitoull este present in multe produse, inclusiv in guma de mestecat, bomboane, prajituri fara zahar si pasta de dinti.

Ce faci daca animalul tau mancat ceva otravitor?
In cazul in care animalul de companie are convulsii sau isi pierde cunostinta, trebuie dus de urgenta la medicul veterinar sau la un centru de urgenta veterinara.

Comentati?