Pe bicicleta in jurul Pamantului!
Va prezint in randurile urmatoare povestea unui om deosebit – Vladislav Ketov. El a conceput si pus in practica primul proiect din lume de calatorie reala in jurul Pamantului – a uscatului – pe bicicleta, de-a lungul liniei tarmurilor continentelor.
Vladislav Ketov nu este singurul care s-a imbarcat pentru o calatorie pe bicicleta, insa spre deosebire de altii, el (aproape) si-a terminat-o pe a sa dupa 20 de ani.
Ideea calatoriei a fost patentata de Ketov la Fondul sovieto-american „Initiative culturale” pe 30.09.1988 cu nr.3101, iar calatoria a inceput-o pe 14.05.1991. Calatoria aceasta il face un recordman absolut in toate sferele: in modul de a calatori (tipuri diferite de transport ecologic), in noua idee a traseului (de-a lungul singurei linii ce poate fi gasita pe orice harta din lume – linia de coasta continentala) si a lungimii calatoriei (lungimea totala este de 4 ori mai mare decat lungimea ecuatorului).
Numele proiectului – EDEM – este abrevierea „Ethical Ecological Movement” in rusa si engleza. Proiectul vrea sa dovedeasca faptul ca etica si ecologia sunt principalele valori pentru salvarea si dezvoltarea vietii pe Pamant. De aceea ONU prin comitetul de lucru pentru problemele de mediu – UNEP, l-a numit pe Ketov reprezentantul sau oficial – UNEP Globe Trotter.
Calatoria lui Ketov a inceput in 1991, in Leningrad (astazi Sankt Petersburg); a continuat sa pedaleze de-a lungul liniei de coasta continentala a Africii, Europei, ambelor Americi, sudului si sud-estului Asiei. A calatorit singur, si a folosit alte mijloace de transport doar cand nu a avut incotro, cand era absolut necesar sa faca asta. In timpul pedalarii sale constante pe parcursul a 20 de ani in jurul lumii, bicicleta i-a fost furata o singura data.
Principala problema a lui Vladislav Ketov a fost aceea ca s-a avantat in aceasta calatorie fara bani. Peste tot pe unde s-a dus, artist, si-a castigat existenta muncind, adica pictand portrete. Asa a fost capabil sa economiseasca suficient incat bicicleta sa-l poata pastra in sa in toti acesti ani. Cand si-a inceput calatoria, Ketov si-a lasat acasa sotia si doi fii, in Sankt Petersburg.
Timp de 20 de ani, pentru prima oara un singur om, cu adevarat autonom, fara nicio sustinere, a ocolit pe bicicleta Europa, Africa, sudul si sud-estul Asiei, ambele Americi (fara regiunea arctica), insumand 144.000 km.
La 14 mai 1991, a parasit Leningradul pentru a realiza, pentru prima oara in istorie, calatoria chiar in jurul lumii (Pamantului), asta inseamnand in jurul uscatului. Mijlocul de locomotie principal pana in 2006 a fost bicicleta, ca fiind si cea mai ecologica modalitate de transport „curat”.
Pentru a termina calatoria Vladislav a trebuit sa parcurga 30.000 de kilometri prin nordul teritoriilor Rusiei si Americii de Nord. Din cauza ca de-a lungul teritoriilor nordice nu sunt drumuri, etapa „Rusia” a fost parcursa prin cel mai apropiat drum de coasta nordica.
Unicitatea calatoriei include si faptul ca Vladislav a calatorit fara bani. Pentru cele necesare pe parcursul calatoriei el a castigat desenand portrete. Din cuvintele lui Vladislav reiese ca a fost primit cu „caldura” in practic toate tarile, acordandu-i-se ajutorul necesar. In cei 20 de ani de calatorie bicicleta i-a fost furata o singura data. Ghiciti in ce tara? Corect, in Rusia. Si inca ceva: putin a lipsit sa nu fie mancat de un tigru, a fost aproape sa fie intepat de musca tze-tze, militarii albanezi erau sa-l impuste in padure, in America de Sud pilotii unei companii aeriene locale erau sa-i fure bicicleta, in Chile l-au oparit cu ardei iute fiert. Per total, foarte interesant! O aventura!
Spre deosebire de multi alti calatori, Vladislav nu a avut niciun insotitor; toata distanta parcursa (inclusiv zone de razboi, muntii, mlastinile) le-a parcurs singur, neinsotit! Principala problema, conform spuselor lui, au fost banii si actele. Pentru emiterea vizelor in 93 de tari a “pierdut” 5 ani, eliberandu-i-se 10 pasapoarte.
In 2003 Uniunea Turismului si Sportului Goskomsport a Federatiei Ruse l-a numit pe Vladislav „Calatorul emerit al Rusiei – Clasa I” pentru “realizarea calatoriei unice in jurul lumii de-a lungul liniei tarmurilor continentelor, pentru prima oara in istoria omenirii”.
A traversat teritoriul a 93 de tari si 8 zone de razboi: Iugoslavia, Orientul Mijlociu, Sahara Occidentala, Angola, Mozambic, Africa de Nord-Est, Peninsula Arabica, Cambodgia si Columbia.
Zilele acestea, pe 14 mai 2010, V. Ketov a inceput ultima parte a proiectului, care include partea de nord (neacoperitul inel Arctic), aproape 40.000 km, si parti ratate din diferite motive (razboaie, vize refuzate si altele) insemnand alti aproape 35.000 km, inclusiv zonele pe care pentru a le traversa are nevoie sa schimbe mijlocul de transport. Aceasta ultima parte poate fi urmarita pe pagina web personala a lui Vladislav Ketov, iar aici (http://vladislav-ketov.livejournal.com) va fi monitorizata distanta parcursa de el prin Rusia.
„Inelul Artic” inseamna intreaga coasta arctica a Americii de Nord de la Quebec in Alaska si a Eurasiei din Canalul Bering pana la Sankt Petersburg. Alte parti ale traseului sunt – Letonia, Lituania, Estonia, Libia, Liberia, Somalia, Coreea si distanta Vladivostok-Alaska.
Prima zi a calatoriei nu a trecut fara incidente – lui Vladislav i-a fost taiata roata din spate. Ea era nou-nouta. Rusia, conform spuselor lui, este cea mai exotica tara din lume.
Proiectul va fi dezvoltat in viitor cu acoperirea liniei de coasta a Australiei precum si a marilor insule precum Marea Britanie, Japonia, Islanda, etc
Sursa: (http://zyalt.livejournal.com)
Multumesc lui Alexandru Senos pentru ajutorul dat in „transpunerea” in caractere latine (din chirilice) a unei parti importante din povestea originala.