Din prea mult zel

china snow4

China a avut in urma cu cateva zile prima zapada de anul acesta, cea mai timpurie din ultimii zece ani. Acest lucru, cauzat si de faptul ca au exagerat „insamantarea” norilor pentru a pune capat secetei, a acoperit Beijing-ul cu zapada. Cercetatorii chinezi in domeniul vremii au fost prinsi pe picior gresit, intr-un mod stanjenitor, de un val de frig si o scadere brusca a temperaturii.

china snow1

Ei au decis sa „insamanteze” norii cu ceva chimicale pentru a produce ploaia si sa mai inmoaie astfel seceta din Beijing. Operatiunea a decurs exact asa cum au sperat, cu o mica exceptie: temperatura a scazut brusc la -2 grade, vanturile reci din nord s-au inasprit, iar precipitatiile au ajuns la sol sub forma de zapada. Si au continuat vreme de jumatate de zi, acoperind orasul de zapada, ingreunand traficul si dand peste cap si zborurile de pe Aeroportul din Beijing.

china snow3

„Nu vom rata oportunitatea precipitatiilor artificiale pentru ca Beijingul sufera de seceta” spunea in urma cu o saptamana inaintea evenimentului Zhang Qiang, Seful Biroului de Schimbari Climatice din Beijing. Desi tehnica „insamantarii” norilor da adesea rezultate, seceta persista in nordul tarii de mai bine de zece ani.

china snow2

Comentati?