Focuri la Castelul Bran 24-25 Octombrie 2009

Macheta 16x22cm FINALUrmarind o traditie veche cu origini precrestine, „Focul lui Sumedru” este o sarbatoare populara ce se desfasoara in noaptea de 25 spre 26 octombrie in zona Bran-Moeciu. Un obicei ancestral, regasit in celebrarea mortii si renasterii, prin incinerare, inca din perioada geto-dacica si caruia in prezent i se adauga ritualuri crestine precum citirea in biserica a Acatistului Sfântului Dimitrie, celebrand astfel cele doua anotimpuri din calendarul pastoral al oierilor romani.

Castelul Bran organizeaza sambata si duminica 24-25 octombrie 2009 acest ceremonial, evenimentul fiind prezentat in doua zile in care localnici si turisti vor putea petrece in cel mai pur spirit al traditiei si sarbatorii pe muzica traditionala si folk.

Focul, ca element central, are rol de purificare urmand ca cenuşa si cărbunii din rugurile aprinse sa fie luate de săteni pentru ca „focul viu” sa fertilizeze grădinile şi livezile.

„Hai la focu’ lui Sumedru!” este chemarea traditionala pe care o veti auzi in aceste zile pe linga focul mare aprins la caderea noptii pe Platoul Inima Reginei Maria (la 200m de castelul Bran, in directia Moeciu), loc unde va fi gazduit acest eveniment in ambele zile, intre orele 09:00-24:00.

Sariturile peste foc si lectiile de dans sunt pentru cei dornici sa traiasca evenimentul in spiritul sau de sarbatoare a reinnoirii, iar pentru cei ce zona Bran inseamna si farmecul gastronomie traditionale, localnicii le-au pregatit produsele specifice zonei precum branza si pastrama de oaie.

Un eveniment la care sunteti bineveniti precum colindatorii de Sf. Dumitru!

focul lui Sumedru la Bran

Comentati?