De ce bebelusii nu pot merge inca de la nastere?

baby steps

Creierele noastre mari, motivul pentru care nu putem merge inca de la nastere? Comparat cu alte animale, puilor de om le trebuie mai mult timp sa invete sa mearga. Are asta legatura cu faptul ca avem creiere mai mari?

John Bock, antropolog la California State University, Fullerton, furnizeaza si un raspuns: Un manz poate merge la o ora de la nastere. Un pui de babuin se tine agatat de blana mamei in timp ce ea sare dintr-un copac in altul. Chiar si rudele noastre cele mai apropiate pe scara evolutiei, cimpanzeii, sunt mult mai agili decat noi. Asta pentru ca oamenii se nasc cu creiere in mare masura mai imature, lasandu-i pe copii cu foarte putin control asupra miscarii. Acest atribut, in mod ciudat uman, este rezultatul unei indelungate batalii evolutive intre creierele mari si pelvisurile stramte.

Una din primele trasaturi ce-i diferentiaza pe oameni de stramosii lor a fost postura bipeda, mersul in doua picioare. Sunt cateva ipoteze despre manifestarea acestei trasaturi, dar se pare ca asta a oferit un mod de a se deplasa mult mai eficient in spatii deschise precum savana. Desi stramosii nostri cei mai indepartati erau mai apropiati de maimute in termeni ai creierelor lor, pozitia lor bipeda le-a schimbat pelvisul spre cel din zilele noastre. Aceasta re-formare a pelvisului a adus cu sine un canal de nastere mai stramt, facan astfel nasterea mult mai dificila.

Intre timp noile perspective (terenuri de cutreierat) au permis avantaje in dobandirea de resurse si negocierea relatiilor sociale, dar si rezolvarea problemelor de comportament. In timp, selectia naturala a crescut marimea creierului noilor nascuti. Dar la un moment dat, selectia pentru creiere din ce in ce mai mari s-a „intepenit” ca sa zicem asa, in pelvisul prea stramt. Un creier mai mare pentru bebelusi inseamna blocarea (sau trecerea cu mare greutate) prin canalul de nastere, adica moartea mamei si a copilului. Desi selectia naturala a lucrat in sensul maximizarii a ceea ce putea fi maximizat, capul bebelusului se compreseaza in interiorul pelvisului pentru ca pur si simplu nu este suficient spatiu acolo pentru ca un creier mare, matur, sa poata trece.

baby

Asa cum s-a dovedit, raspunsul evolutiei a fost sa lase creierul sa-si continue cresterea in afara pantecelui mamei inainte de a se maturiza. Astfel ca, in contrast cu alte animale, oamenii mai au parte de ceva dezvoltare dupa ce se nasc. Rezultatul este o relativa sub-dezvoltare a bebelusilor (avand nevoie astfel de multa grija) si mult mai putine lucruri ce le-ar putea face de unii singuri pentru ei decat alti pui de primate.

Comentati?