Nu se mai fac astfel de masini: Comet Caliente ’64

rachel

Draguta doamna Rachel Veitch din Orlando, Florida, ce are 90 de ani, poate fi ruinarea industriei auto, daca exemplul ei s-ar putea propaga. Dar macar e simpatica si-atunci poate fi mai usor … iertata. Conduce acelasi Mercury Comet Caliente 1964 de cand era nou. Si daca zambiti ingaduitori si va spuneti probabil ca a condus vinerea si toamna va anunt ca va inselati amarnic. Astazi ea are pe ceasul kilometrajului un “inscris” absolut incredibil: 557.000 de mile, adica nu mai putin de 896.000 km si inca merge foarte bine!

Spre deosebire de cei trei soti pe care i-am avut, spune simpatica Doamna Veitch, Mercury nu m-a mintit niciodata, nu m-a inselat niciodata, si intotdeauna am putut sa ma bazez pe el. In urma cu un an, cand a fost descoperita si invitata la o emisiune tv despre oameni obisnuiti ce fac lucruri extraordinare, avea doar 869.000 de km.

1964

D-na Veitch este la a 7-a toba de esapament, a avut trei seturi de amortizoare Sears si desi vi se va parea un numar mare, a schimbat pana acum 16 baterii J.C. Penney si Firestone.

“Doamna noastra a demonstrat modul perfect in care se poate avea grija de o masina” spune Mike Hardie, director de calitate si productivitate pentru Ford Motor Co., si asta face din ea o amenintare. “Daca toata lumea s-ar comporta la fel” spune el, “n-am mai fi vandut masini prea multe, asa ca sa nu imprastiati povestea asta prea departe.”

Rachel Veitch este extraordinara din mai multe puncte de vedere: isi conduce singura masina si ii place foarte mult sa conduca. In 2007 a condus-o intr-o calatorie in Pennsylvania pentru o reuniune cu fostii colegi de liceu, si a parcurs astfel 5.200 km.

Prefera sa faca acest gen de calatorii de una singura, ca sa poata hoinari pe unde vrea ea. „Daca vad un drum ce-mi place, pe-acolo o iau,” spune ea. „De cele mai multe ori nu stiu incotro ma duce calea aleasa si nici nu-mi pasa.”

comet-caliente

Rachel Veitch este proprietarul original si singurul sofer al Mercury-ului bej, si si-a botezat masina “Sareta”. Cand masina se afla in service, Rachel este acolo si ea, nelipsita. Sta sub elevator cu o diagrama a uleiului in mana si cu un ochi ascutit observand ce fac mecanicii.

“Sareta” a facut aproape 900.000 de km cu motorul original, ceea ce este extraordinar, mai ales pentru faptul ca nu se mai fac astfel de motoare astazi. Unele piese ar putea fi destul de simplu de gasit, cum ar fi bujiile. Pentru altele insa ar fi nevoie de ceva timp pentru cautare deoarece piese pentru Comet Caliente nu se mai mesteresc cam de multisor …

Rachel Veitch spera sa nu se strice nimic, sau daca se va intampla, mecanicii de astazi sa fie in stare sa repare, pentru ca e hotarata sa nu-si cumpere o alta masina. Singura concesie ce ar putea-o face ar fi … „Faceti-mi unul exact ca cel pe care-l am (un Comet ’64), si-atunci voi face schimb” spune ea.

Comentati?