Tropicul Capricornului isi schimba pozitia

Daca va intreb unde este Tropicul Capricornului credeti ca-mi veti raspunde corect? Ecuatorul, ei bine, asta-i simplu ca buna ziua, este la mijlocul pamantului, zero grade latitudine, acolo unde nordul intalneste sudul. Tropicul Capricornului ar parea a fi localizat similar, cam la jumatatea distantei sper Polul Sud, corect? Mai precis, 23.5° sud de la ecuator? Ei bine, da si nu. Aparent nu-i chiar asa de simplu. Se pare ca Tropicul Capricornului este in continua miscare.

3260

Tehnic este cel mai indepartat punct sudic la care soarele poate fi vazut direct deasupra. Asta se intampla la amiaza cu ocazia solstitiului de vara. Oricum, o recenta expeditie a BBC urmand Tropicul Capricornului a aratat ce linie subtire si confuza este. Planeta nu este rotunda, iar viteza la care orbiteaza in jurul soarelui variaza. Si daca toate astea nu v-au confuzat suficient, unghiul inclinarii pamantului se schimba, astfel ca Tropicul Capricornului se schimba deasemenea, mutandu-se cam 15 metri pe an catre ecuator.

3261

Pozitiile Tropicului Cancerului, Tropicului Capricornului, al Cercului Arctic si a Cercului Antarctic toate depind de inclinatia axei Pamantului fata de planul orbitei sale in jurul soarelui. Cum axa se inclina, la fel se intampla si cu toate aceste linii. Asadar, toate punctele de reper ale Tropicului Capricornului in jurul lumii (unele din ele prezentate si in fotografiile din articol) nu sunt chiar atat de exacte. Nu pot fi.

3259

Linia Tropicului Cancerului este prin urmare instabila, insemnand ca in fiecare an tropicele descresc in marime cam cu 1.100 km patrati. Cercurile Arctic si Antarctic se misca deasemenea spre poli, insemnand ca regiunile polare, tehnic se micsoreaza deasemenea. Toate astea au loc intr-un ciclu de peste 40.000 de ani, dar ceea ce se intampla in finalul acestei perioade este neclar. Poate se vor misca incet inapoi. Eu sper doar sa nu topaie brusc inapoi.

Comentati?