Spa in Bali: energia unei jungle asiatice

Four Seasons Sayan Bali

Nu mi se intampla des sa gasesc Spa-uri a caror amprenta de relaxare sa se mentina asupra mea mai mult de 24h. Exista in toate un protocol steril, comercial si mercantil mai mult sau mai putin voalat pe care cu un nas fin de victima a marketingului il detectez. Ca ma las „pacalita” de ambient, este altceva, se datoreaza faptului ca in realitatea eu sunt cea care isi doreste cu toata puterea relaxarea, incat misiunea lor este 50% atinsa.

Despre Bali se poate scrie zile intregi si efectul asupra calatorului este intens si de durata. Exista un mister in ritualurile localnicilor pe care numeroasele Spa-uri din lume chiar daca isi asociaza numele cu aceasta insula, nu il pot capta. Si unde anume iti poti dori sa ai parte de tratamente balineze daca nu chiar in Bali?

Four Seasons Sayan este o experienta departe de orice alternativa de tip comercial cu care poate te-ai mai intalnit intr-un Spa. Fiindca nu este vorba de tratamente care sa-ti fie „vandute”. Desi hotelul face parte dintr-un lant multinational, centrul Spa este condus de membrii comunitatii balineze din Ubud care petrec cu tine tot timpul de care ai nevoie sa ajungi intr-un stadiu de relaxare asa cum nimeni niciodata nu a facut-o.

Iti poti inchipui tabloul … Ca o consumatoare disciplinata de astfel de servicii, m-am prezentat la receptie si am inceput sa bifez rapid din catalog cateva tratamente pe care as fi fost tentata sa le incerc. Constiincioasa, am inmanat fisa terapeutei spunandu-i ca as prefera sa incepem in 15 minute fiindca peste 2 ore am rezervare la spectacolul de dans balinez si nu as vrea sa intarzii. A tacut si mi-a zambit blind, ca si cum mi-ar fi cerut doar sa ii urmez frecventa. Am inteles, nu am mai scos un cuvant si mi-am incetinit ritmul non-verbal. Credeam ca am facut-o la un nivel suficient. Ei bine nu. Eram inca departe de ritmul din Sayan.

Ca prim pas, terapeuta mi-a sugerat sa incep cu tratamentul Ayurvedic, a carei durata era de 120 de minute. Asta pentru a-mi deschide si echilibra chackrele si a ma pregati in acest fel pentru orice alte impulsuri doresc sa trimit corpului si spiritului meu.

Am inceput in hotel prin completarea unui formular cu multe intrebari despre stilul meu de viata, starile emotioanale, modul in care dorm si ce sentimente am in diverse situatii. Scopul era ca terapeutul sa inteleaga ce tip ayurvedic sunt, o combinatie de Pitta/Kapha in cazul meu.

Crezi ca primesti imediat un halat pufos si esti indrumat catre camera de masaj? Ei bine nu. Terapeuta imi spune ca avand un profil dominant Pitta ma vor muta in vila de langa rau astfel incat apa din corpul meu sa fie cat mai aproape de elementul ei natural.

O vila cu terasa deschisa catre o laguna cu nuferi si crapi albi inotand nonsalanti, un spatiu in care auzeai doar zgomotul raului in surdina. Mi se aduc ceaiuri specifice Pitta cu aroma de cuisoare si 3 camere foarte mari cu lumina naturala sunt dedicate doar tratamentului meu. Ce diferenta fata de camarele Spa-urilor europene preocupate de eficientizarea spatiului la maxim in cladiri cu chirie scumpa.

Sunt schimbata in halat si sarong si rugata sa astept pe o bancheta de lemn langa laguna. Ma simt deja zen si tratamentul nici macar nu a inceput! Astept cuminte si dupa cateva minute una dintre terapeute ma conduce catre un pat de lemn, langa apa, unde ma roaga sa ma relaxez si imi introduce picioarele intr-un vas cu apa calda si petale de trandafir. Imi toarna usor apa pe glezne si imi spune ca va trebui sa mai astept putin pina incepem. „De ce?” intreb „You are still too strong” imi raspunde. O remarca care mi-ar placea sa o aud oricand intr-o sala de sedinte si totusi departe de perceptia mea despre propria-mi persoana din acel moment.

Si curind dupa, incepe voiajul meu catre relaxare totala. Ca sa ma aduca la nivelul de relaxare pe care si-l dorea din partea mea, terapista incepe o sesiune de mediatie care sa imi alinieze psihicul, emotionalul si fizicul la armonia Universului. O urmez constiincioasa in toate etapele pe care mi le deschide verbal si senzorial. Si inainte de a ma dezmetici, ma intinde pentru masajul efectuat simultan de 2 terapeute.

Doua terapeute care parca se joaca „v-ati ascunselea” pe spatele si mainile mele. O a treia este de nedetectat in timpul tratamentului, nu o aud si nu imi pot da seama unde este sau ce face, doar din cand in cand este la nici 3cm de urechea mea si cu o voce soptinda ma intreaba daca ma simt bine, daca presiunea masajului imi place sau daca uleiul este la temperatura preferata de mine. Alteori isi trece deodata degetele prin parul meu tragandu-l usor.

4 maini plimbandu-se in sus si in jos ca intr-o oglinda. Este ca un dans cu sincronizare perfecta, nu numai in miscari ci si in presiunea pe care o exercita.

Lumina afara se schimba si apusul coboara in jungla ce inconjoara Spa-ul. Si in linistea intrerupta doar de curgerea apei si strigatele in departare ale maimutele, sunt trecuta in faza finala si probabil cea mai spectaculoasa, a tratamentului. Deasupra mea, aproape de tavan, observ un tub care pare a fi o tulpina de bambus. Coborate catre mine, vad cateva robinete miniscule pe care terapeuta le pozitioneaza, pe fiecare in parte, deasupra celor 5 chackre. Ochii imi sunt acoperiti de saculetul fin umplut cu nisip, picioarele imi sunt infasurate in prosoape fierbinti si din tavan incepe sa curga ulei cald ca o ploaie tropicala care iti invaluie tot corpul pana in momentul in care pierzi orice notiune de timp si spatiu.

Nu stiu cand s-a terminat, dealtfel cred ca fantasticul tratamentului consta in faptul ca il simt si acum cum se continua. Terapeutele aveau un zambet larg, jucaus si pareau multumite de efectul extatic vizibil pe fata mea; m-au condus pe terasa. Acolo, ascultand zgomotele de jungla care se pregateste de culcare, am realizat un lucru pe care il pretuiesc si acum: Universul nu trebuie sa te urmeze pe tine, ci tu pe el.

Despre Four Seasons Sayan in Bali se pot spune multe. Referitor la experienta Spa-ului, pe care ti-l recomand cu toata convingerea daca te afli in vacanta in Bali, cred ca doar o cunoscuta reclama ar putea descrie in mod obiectiv experienta:

Senzatie de renastere. Priceless
For everything else there’s Mastercard

7 comentarii pe “Spa in Bali: energia unei jungle asiatice

  1. a.vasilache

    - Edit

    Reply

    Vorbesti despre Bali si 50% efectul este garantat, pentru mine aceasta fiind o destinatie de vis. E de ajuns sa vad doua-trei poze din Bali si ma pot teleporta mental acolo instantaneu (pentru cateva secunde, e adevarat).
    Imi place tonul articolului, nu suna a pliant turistic.

  2. Ar fi interesant sa scrii si despre partile mai putin „igienice” ale insulei (cred ca le-ai vazut si tu). Suna Zen articolul, e bine scris si vad ca si altii sunt de acord cu asta

  3. Marius Hadudel

    - Edit

    Reply

    Cred ca le-ai facut o buna reclama celor din Bali cu acest articol. Trebuie incercata o asemenea vacanta.
    Ai o putere de convingere prin dansul cuvintelor bine alese si aranjate in articol. Suna bine.

  4. Foarte frumos articolul, felicitari! Chiar acum il voi posta pe pagina noastra de Facebook. Pentru cei care nu vor ajunge prea curand in Bali, va recomandam salonul nostru de masaj din Bucuresti – zona Dorobanti, unde puteti face masaj cu Fitry, terapeuta noastra balineza.

    Va puteti alege 12 tipuri de masaj asiatic, inclusiv cel Ayurveda, descris in articol. Programarile le puteti face pe site-ul nostru sau telefonic (gasiti telefonul pe site). Daca va bate gandul sa incercati, programati-va cu cateva zile inainte.

    In viitorul apropiat (cam in 2-3 luni) vom aduce alte cateva terapeute din Bali si vom putea onora si programarile facute in aceasi zi. Felicitari inca o data pentru articol!

Comentati?