Sangele alb

Am primit astazi un email ce se voia o informare, dar care este indirect o reclama la un producator (si site-ul sau) de lapte. Pentru ca mi-a placut si prezentarea site-ului, si ideea producatorului de a ne „dota” orasul cu dozatoare de lapte la colt de strada (ambitioasa ideea!), dar si primul articol scris despre acest subiect (din care va dau mai jos si un fragment) am decis sa va arat si voua despre ce e vorba; asadar www.fermadelapte.ro si urmatorul fragment din textul de Lucian Avramescu.

Visez că trăim frumos. Un prieten, doctorul Mihai Petcu, cel mai mare specialist în vaci de la noi, intenţionează ca în curând să planteze pe străzi, în intersecţii, lângă şcoli, mai întâi în Bucureşti, apoi şi în alte localităţi, cişmele cu lapte. Aşa le-am zis eu, cişmele. El îmi spune că e vorba despre nişte tonomate prevăzute cu sistem frigorific.

Într-un Bucureşti în care la două case sunt trei cârciumi, iar moartea albă, porecla subţire a drogurilor, se vinde la liber şi la vedere, intenţia doctorului mi s-a părut de un candid idealism. Nu e aşa, m-a contrazis fiul său, identic tatălui în trăsături, nu şi în idealism. El a văzut astfel de instalaţii automate de vândut lapte proaspăt undeva, în lumea civilizată. Îmi imaginez că mergi, încă din această primăvară, la colţul străzii să-ţi cumperi, după ce vâri moneda, un litru de lapte alb şi sănătos, netratat chimic, muls direct din ţâţele generoaselor vaci Holstein pe care le are doctorul în Pantelimon. Visează frumos Mihai Petcu? Vor cumpăra românii lapte adus la colţul străzii direct din ţâţa vacii, înlocuind trăscăul, votca Elodia, Ultimul drum şi La patru scânduri? Poate că da. Oricum, doctorul a montat deja un prim tonomat cu lapte proaspăt la uşa fermei pentru trebuinţele celor din Pantelimon şi zonele apropiate. Să dea Dumnezeu să fie cât mai mulţi oameni care să deseneze, peste cianura pământului pe care trăim, biblice râuri de lapte şi miere.

Laptele este un aliment complet, continand:

20 amino-acizi
16 acizi grasi
25 vitamine: A, B1, B2, C
Alte elemente: Ca, P, Zn, Fe,

Laptele are o valoare nutritiva ridicata
1 litru de lapte proaspat este echivalent cu:

700g carne vitel
600g carne vaca
400g carne porc
8 – 9 oua
0,5kg peste

1L de lapte consumat in fiecare zi poate asigura tot necesarul de:

proteine pentru copii pina la 6 ani
Ca pentru femeile care alapteaza copii
vitamina A pentru copii pina la 1 an
vitamina B2 pentru un adult

Stiati ca…
… Laptele este supranumit si „Sangele alb”?
… Este asimilat in proportie de 97% de catre organism?
… Este folosit ca antidot pentru a elimina metale grele din organism. (industria miniera, etc)

7 comentarii pe “Sangele alb

  1. Minunata idee!
    idealista intr-adevar.
    eu cred ca la noi, oamenii care beau de obicei lapte, au grija sa-l cumpere din magazin (de la firma preferata, cu grasimea care trebuie… etc) si sa-l pastreze in conditii optime. Si merg de obicei, zi de zi, cu masina…sau mijloc de transport-job si invers.
    Cei care „se intampla” pe strada, nu vor „baga in bancomatul” de lapte :):)
    Mi se pare foarte potrivit de pus in scoli sau in institutii, langa automatul de cafea (care da si lapte praf oribil-unele dintre).. nu la colt de strada.. in Romania

  2. Decat sa bea cole (fie ca sunt coca sau pepsi) sau altele asa zise „naturale” mai bine automatul cu laptic; ai dreptate ca va fi greu la noi, dar de undeva trebuie inceput.

  3. Buna idee, la Bucuresti poate o sa mearga , dar la tara sau in orasele mai mici ar merge mai bine un automat de Bere sau de Votca.

  4. Am vazut un loc in Sibiu unde au automat de lapte. Vin cei din Rasinari si il aprovizoneaza. E interesant ca laptele se termina foarte repede.
    Nu stiu cit de sanatos e pentru ca nu beau lapte ( rar, doar de capra sau din seminte/nuci)insa nu cred ca poate fi mai rau decit cel din comert.
    Mi se pare o idee buna. Cel putin asa pot fi sustinuti micii producatori.

Comentati?