Sydney: anatomia vacantei perfecte/4

Sydney Opera
La inceputul lui decembrie 2008, arhitectul danez Jorn Utzon a disparut din lumea noastra si australienii si-au luat atunci ramas bun de la omul care le-a oferit simbolul tarii.

Rareori am gasit o constructie care sa-mi inspire atat de multa armonie. Fiind chiar vis a vis de hotelul meu, imi placea sa o privesc cum isi schimba usor culoarea la diverse ore ale zilei: alb-imaculat dimineata, stralucind la amiaza si rosiatica la apus. Financiar vorbind, exteriorul a dominat bugetul constructiei astfel incat, in interior, celebra opera arata mai simplu decat un cinematograf. Asta nu o face sa fie ocolita de cei mai mari artisti din lume.

Nu pierde: Opera Backstage Tour. Incepe dimineata la 7 AM si te poarta prin intreaga sala, cabina dirijorului, spatiul orchestrei, cabinele tenorilor si sopranelor si este “the closest you will ever get” cu lumea artistica de top a acestui mapamond (asta in cazul in care nu te numesti Alina Cojocaru). Acest tur necesita rezervare fiindca din motive de securitate se accepta grupuri de maxim 8 persoane.

Blue Mountain
O zi folosita pentru vizitarea a ceva asemanator cu Muntii Bucegi. Personal am avut senzatia ca am mers pe Valea Jepilor, intr-un tur foarte bine organizat.

Sydney Bridge Climb
Inca imi tremura picioarele cand imi vad fotografia in virful podului si imi iau cu mine in sedinte cana cumparata souvenir. De ce? Fiindca inca nu imi vine sa cred ca am urcat pana acolo sus ! Vazusesem promo-ul Bridge Climb intr-un reportaj CNN al lui Richard Quest si realitatea confirma publicitatea: a fost o experienta fantastica. Urcarea este gandita in cele mai mici detalii pentru ca pericolul sa fie egal cu zero. Imagineaza-te urcand Podul de la Cernavoda prins doar de o balustra cu un mini cablu…

Fereste-te sa cumperi turul la ora amiezii, fiindca sa urci pe scari la 134 metri sub un soare de 40 de grade nu e deloc amuzant. Turul de la ora 17:45 a fost perfect si poti vedea de acolo de sus apusul de soare. In perioada 28 decembrie-6 ianurie, tururile sunt fully-booked incat e bine sa iti faci rezervare pe internet inainte de a ajunge in Sydney.

Shopping in Sydney
Daca esti inca nostalgica dupa perioada Tax Refund din Europa iata vestea buna: pentru cumparaturile din Australia iti vei primi inapoi TVA-ul. Procedura este extrem de simpla si rapida, dupa o stampila la aeroport suma iti este virata pe cardul de credit.

Bijuterii cu opal, Billabong sau UGG Boots sunt produse tipic australiene care merita cumparate. Ca idee, UGG este denumirea generica a cizmelor cu blana de oaie desi le poti gasi sub multe alte denumiri UGH, UGG’s. Cizmele insa sunt identice, este ca si cum cineva ar inregistra marca “sosoni” in Romania.

Vestile mai putin bune: George Street are cateva marci de high street londonez. Marcile importante europene sunt prezente in magazine mici si colectia este foarte redusa. Queen Victoria Building este un shopping center invechit.

Comentati?