Festivalul sculpturilor de gheata

Festivalul sculpturilor de gheata

Locuitorii orasului Harbin organizeaza in fiecare an o competitie numita „Snow Ice Festival”. Temperaturile in Harbin sunt adesea sub -40°C si raman sub zero peste jumatate de an. Acest oras se afla la circa 450 km in Manchuria, la nord-vest de Vladivostok in Siberia.

Prima expozitie s-a tinut in 1963. Festivalul anual a inceput totusi din 1985. De atunci festivalul a crescut transformandu-se intr-un eveniment de masa, la care milioane de turisti de pe tot globul participa. Iar sculpturile devin in fiecare an mai artistice si mai frumoase; acest urs este un detaliu dintr-o sculptura sub forma unui perete de 50 de metri.

Fiecare echipa primeste un bloc de gheata de 3 x 3 m, din care isi construieste figurile. Echipele sunt de pe tot globul: Rusia, Japonia, Canada, Franta si chiar Africa de Sud.

Fotografia unui apus de soare la intrarea in parcul cu sculpturi.

Suprafata pe care se intinde festival se deschide inspre nordul raului ce intra in Harbin: Songhua Jiang.

Iata chipul extrem de bine realizat al unui Indian nativ din America de Nord, opera a echipei canadiene.

Privit de la inaltime festivalul este coplesitor, suprafata sa se intinde pe cativa kilometri, iar luminile de neon intaresc si mai mult efectul, in timp ce la nivelul solului se aude o muzica discreta.

Iata cateva imagini oarecum de ansamblu. Pare ca seamana cu Disneyland-ul, peste tot gasesti standuri cu mancare si bautura, singura diferenta fiind temperatura si faptul ca absolut totul este construit din gheata.

Iata un palat rusesc.

Acest perete este si un patinoar sau chiar tobogan, pe care poti aluneca cu viteza din varf.

Un vapor, construit complet din gheata, cu pasageri la bord.

Cea mai populara activitate in timpul festivalului este cataratul pe acest perete de gheata.

Comentati?