Tort cu nuca si cacao

Asa cum am promis in primul episod al Istoriei Ciocolatei, am sa va dau si prima reteta pentru un tort cu nuca si cacao absolut delicios. Astept impresii dupa ce il faceti si vedeti cum e.

Pentru blat aveti nevoie de:
– 20 linguri cu nuca macinata
– 15 liguri zahar
– 50 gr cacao
– 3 linguri coniac
– 5 linguri apa clocotita
– 10 oua

Se pune pe foc un vas ce va contine nucile macinate, zaharul, cele 50 gr de cacao si apa clocotita si se amesteca pana se topeste zaharul; se adauga, unul cate unul, galbenusurile celor 10 oua, dupa care se pun si albusurile aferente, batute spuma, iar dupa, coniacul, amestecandu-se usor.

Se alege o cratita (sau un vas de sticla rezistenta la caldura) se tapeteaza si se baga la cuptor continand compozitia pentru blat; se lasa circa 40 de minute (dar puteti sa-l incercati cam dupa 30 de minute cu o scobitoare sau o tepusa de lemn, ca sa vedeti daca este intr-adevar facut bine si in centru). Dupa coacere, si dupa ce l-ati lasat sa se raceasca putin, se taie in doua, transversal, formandu-se astfel doua blaturi ce vor fi separate de crema.

Pentru crema aveti nevoie de 200 gr de zahar, jumatate de cana cu lapte, o farfurie de supa (un castron mai maricel de supa/ciorba) cu nuci macinate; toate aceste se pun la firt; dupa ce a dat in clocot, compozitia se amesteca cu 300 gr unt si esnta de migdale (cantitatea variaza in functie de gust si simturile olfactive, dar ideal ar fi 2-3 fiole cu esenta).

Dupa ce s-a racit se pune un strat intre cele doua blaturi, si un alt strat deasupra, peste care urmeaza apoi frisca. Cat mai multa frisca! Podta buna la delicioasa bomba calorica! Vreau si eu o feliuta!

Comentati?