Cele mai bune restaurante din lume – ep.2

Tantris
O bijuterie din beton si plastic, cu covoare portocalii, Tantris este parca rupt din anii ’70. Trebuie sa fi avut mult curaj fondatorul Fritz Eichbauer sa-si realizeze viziunea in nordul Schwabing Business Park pe acea vreme, dar de-atunci si pana in 2008 acest templu al gastronomiei ramane subiectul cel mai discutat in Munchen. Personalul bucatariei este parca desprins din ghidul „who’s who” al gastronomiei germane (si austriece): intai Eckart Witzigmann, mai tarziu Heinz Winkler, iar din 1991, Hans Haas, care a dat un pic de „condiment” gastronomiei germane cu meniurile sale ca de exemplu: cap de vitel impachetat in Ciabatta cu fasole si rosii marinate, sau homar cu supa de usturoi salbatic.

La cuptoare: Hans Haas
Ce se spune despre ei:”Tantris. Un nume ca un bubuit de tunet – templu, loc de intalnire, legenda. Pe vremuri avant-garde, astazi cult.”
Meniu nou anul acesta: Purcel de lapte cu tipar afumat si stafide.
Nu multa lume stie ca: pranzul in ’71 era doar 15.50 DM, cam un snitel de astazi.
Menu: intre £22 si £35 pentru un fel de mancare.

Adresa: Johann-Fichte-Str. 7, 80805 Munchen, Germania
Telefon: +49 (0)89 36 19 59 0; www.tantris.de


L’Arpège
Stabilimentul lui Alain Passard din arondismentul 7, deschis in 1986, este un restaurant de vis. Un vis pentru bucatari si un vis pentru peisagisti. Cine ar putea sa nu fie impresionat de faptul ca gradina sa organica de 2,5 hectare de langa Le Mans furnizeaza 100% din legumele, fructele si plantele aromate necesare restaurantului, si ca orice rest din bucatarie este compostat si trimis inapoi in gradina pentru a relua un nou ciclu de la capat?

La cuptoare: Alain Passard
Ce se spune despre ei:”Odata ce nota de plata pentru cina a fost servita la L’Arpege, cel ce a primit-o nu-si poate reprima un scancet socat.” Time Magazine
Meniu nou anul acesta: Costite de miel Lozère cu lamai Menton si coriandru
Nu multa lume stie ca: Alain Passard este autorul cartii pentru copii „Les recettes des Drôles de Petites Bêtes”

Adresa: 84 Rue de Varenne, 75007 Paris, France
Telefon: +33 (0)1 47 05 09 06, www.alain-passard.com


Les Ambassadeurs
Ca si copil Jean-François Piège a visat sa devina gradinar si a durat ceva timp pana cand a renuntat la ambitiile sale horticole si a dat frau liber pasiunii pentru produse proaspete in bucataria de la Les Ambassadeurs. Era in aceeasi bucatarie a luxosului Hotel Crillon din Paris cand cu 20 de ani in urma Piége isi facea initierea in lumea gastronomiei fine pentru restaurante de lux. S-a intors ca si Bucatar-Sef in 2004, dupa ce lucrase la Plaza Athénée si la Louis XV al lui Alain Ducasse.

La cuptoare: Jean-François Piège
Ce se spune despre ei: „Aici am fost cel mai aproape de perfectiunea gastronomica in toata viata mea.” Tracey MacLeod, The Independent
Meniu nou anul acesta: Bar Tapioca d’Huître
Nu multa lume stie ca: Piége a lucrat in bucataria palatului prezidential francez in timpul serviciului sau militar.

Adresa: Hôtel de Crillon, 10 Place de la Concorde, 75008 Paris, Franta
Telefon: + 33 (0)1 44 71 16 16, www.crillon.com


Asador Extebarri
La Etxebarri, in valea Atxondo langa Bilbao, Victor Arguinzoniz foloseste grill-ul, sau La brasa, pentru a face din fiecare bucatica de mancare tot atata pasiune si exactitate ca si contemporanii sai basci. Folosind lemne de diferite esente, cateva varietati de carbuni sunt pregatiti in fiecare zi, fiecare avand o aplicatie specifica in prepararea ingredientelor strict de sezon, in principal locale, si „preferabil live”, de la trufe albe la elveri (o specie de peste asemanator tiparului), pe care Arguinzoniz (ce si-a construit singur kit-urile) le gateste intr-un sistem de grill-uri, adesea folosind o tigaie speciala cu ochiuri.

La cuptoare: Victor Arguinzoniz
Ce se spune despre ei:”Uitati delicatetea si sofisticarea – este pur si simplu cel mai bun gratar intalnit vreodata.” Lydia Itoi, TIME Magazine.
Meniu nou anul acesta: Chistorra (un soi de carnati de porc originari din Peninsula Iberica), stridii si unt afumat.
Nu multi stiu ca: Din prima incalzire a laptelui pe carbuni, Arguinzoniz face o inghetata afumata.

Adresa: Plaza San Juan 1, 48291 Axpe-Marzana, Atxondo-Bizkaia, Spania
Telefon: +34 94 6583042, www.asadoretxebarri.com


Ristorante Cracco
Cu meniu de tipul Taur cu stridii si crusta de Mozzarella cu crema de ardei si Salata de orez Puntarelle, Mortadella si Black Tartufo (un amestec de inghetate in crusta de ciocolata), Carlo Cracco da un uimitor de inteligent efect clasicei bucatarii milaneze. Dupa ruptura de familia Stoppani cu care pusese bazele restaurantului Cracco-Peck anul trecut, el este acum bucatar-sef si proprietar al Ristorante Cracco, ce este inca gazduit in fostul sediu al grupului Peck, dar elegant modernizat de arhitectii Gian Maria si Roberto Beretta.

In spatele cuptoarelor: Carlo Cracco
Ce se spune despre ei: „Carlo Cracco ofera numai mancare si vinuri serioase.” Condé Nast Traveller
Meniu nou anul acesta: Risotto cu ardei de Sechuan, ginger si Anchovies.
Nu toata lumea stie ca: Cracco a fost educat la Scuola Alberghiera, alegand sa-ai invete profesia acolo pur si simplu pentru ca i-a placut cladirea purpurie a scolii de management de hotel.

Adresa:Via Victor Hugo 4, 20123 Milan, Italia
Telefon:+39 02 87 67 74


Oud Sluis
Astralul restaurant al lui Sergio Herman situat in piata orasului olandez Sluis in imediata apropiere a granitei cu Belgia, serveste feluri de mancare de o extraordinara delicatete si precizie. Oud Sluis prezinta un meniu ce combina ingredientele locale cu repertoriul global, luandu-si influentele atat din Europa cat si din Asia. Ca aperitiv ar putea fi Langustine cu lamaie si cafea, sau escalop alb-negru urmat de quinoa si stridii cu lime kaffir (o varietate de lamai mici verzi din Indonezia) si bere. Tatal lui Herman, ce conduce un simplu restaurant pescaresc aici, poate ca nu a prezentat astfel de bucate pline de arta, dar fructele de mare raman emotia experientei.

La cuptoare: Sergio Herman
Ce se spune despre ei: „”Oud Sluis este un mare experiment culinar.” de la Sergio pentru Sergio Herman (publ. Homarus)
Meniu nou anul acesta: Chocolate Zen Garden
Nu multa lume stie ca: Oud Sluis are acum si doua camere in care te poti odihni.

Adresa: Beestenmarkt 2, 4524 EA Sluis, Olanda
Telefon:+31 (0)117 461269; www.oudsluis.nl


Daniel
Restaurantul nava amiral a lui Daniel Boulud de la New York prezinta in orice mod posibil ambitia nemasurata a bucatarului-sef francez de a oferi oaspetilor sai „o experienta gastronomica ce trezeste toate simturile”. Intr-o locatie grandioasa si elegant neoclasica, ce curand va fi reimprospatata de designerul Adam Tihany, bucataria franceza imaginata de Boulud celebreaza ingrediente de sezon si rasfata cinele cu feluri de genul Biban dungat copt la foc mic cu trufe negre, Slata de anghinare si satur farms mâche sau Pere Bosc iuti cu scortisoara vietnameza, jeleu de Pinot Noir si sorbet Poire Williams (un brandy facut din pere Williams).

La cuptoare: Daniel Boulud si Bucatarul-Sef Jean François Bruel
Ce se spune despre ei: „Stilul lui Boulud este un amestec seducator de calitate, robustete si delicatete in acelasi timp, precum un motor mare ce atinge viteza maxima doar cu o atingere fina a acceleratiei.” William Grimes, The New York Times
Meniu nou anul acesta: Langusta de Louisiana cu creasta de cocos glazurata si tempura (mancare japoneza din peste sau moluste) Porcini, creioane de Asparagus si sos…L’Américaine.
Nu multa lume stie ca: Ca membru al Citymeals-On-Wheels, o organizatie caritabila ce pregateste si livreaza masa pentru batranii fara adapost ai New York-ului, Boulud a primit un premiu Culinary Humanitarian Award de la Natiunile Unite anul trecut.

Adresa:Daniel, East 65th Street, New York City, NY 10021, USA
Telefon: ++1 212 288 0033, www.danielnyc.com


DOM
Dupa ce si-a creat drumul sau in restaurante de trei stele Michelin din Belgia si Franta, inclusiv Hotelul Côte-d’Or al lui Bernard Loiseau, bucatarul-sef Alex Atala s-a intors in Brazilia sa natala pentru a deschide D.O.M. in 1999. Extraordinarul design interior include o usa de lemn inalta de 5 metri si draperii lungi atarnand pe pereti creat de artistul Ricky Castro. Aplicand tehnica franceza ingredientelor braziliene Atala creeaza meniuri ce pot include Filhote (un tip de pisica de mare) in crusta de manioc si Banana Ravioli cu sos de fructul pasiunii si Sorbet de mandarine.

La cuptoare: Alex Atala si ajutorul de Chef Geovane Carneiro
Ce se spune despre ei: „D.O.M. este unul din cele mai elegante restaurante ce le-am vazut vreodata … o salata de dovleac, langusta si calmar cu flori amazoniene a fost un meniu memorabil atat pentru cum arata cat si pentru savoarea proaspata.” Nick Lander, Financial Times
Meniu nou anul acesta: Okra Okra Okra
Nu multa lume stie ca: Inainte de a debeni Chef, Alex Atala a lucrat ca DJ in legendarul club de noapte Rose Bom Bom din Sao Paulo.

Adresa: Rua Barao de Capanema, 549 Jardins, Sao Paulo 01411-01, Brazilia
Telefon:+55 (0)11 3088 0761, www.domrestaurante.com.br

Comentati?