Sydney de revelion – anatomia vacantei perfecte

In decembrie anul trecut, ma plimbam prin aeroportul Changi in Singapore profitand de postura noua pe care asiaticii o permit celor 163 de centimetri ai mei. Incepuse boarding-ul pentru zborul catre Sydney si in fata mea se aliniau pasagerii: profil britanic, insa atletici si bronzati. Fetele purtau – ca pe o uniforma – treninguri Abercrombrie & Fitch si cizme UGG o combinatie intre “mult prea relaxate pentru a fi europence, mult prea naturale pentru a fi americance”. Urma sa parcurg ultimul segment al calatoriei viselor mele si aveam doar citeva zile pina la Revelionul din Sydney!

La doar 30 minute de la aterizarea in Sydney am avut certitudinea ca luasem cea mai inteleapta decizie de vacanta de revelion si absolut totul in jurul meu justifica dimensiunea la care a ajuns mitul petrecerii anului nou in Sydney. Ai senzatia ca te afli intr-un oras care se pregateste, parca, tot anul doar pentru Revelion, pentru acele 15 minute de glorie, neimpartita cu nimeni, de a fi primul spectacol grandios de pe glob la intrarea in anul urmator.

Localnicii incep sa petreaca de pe 30 decembrie incat daca esti single de curind si vrei sa uiti de fostul, vei avea in Sydney reactia pe care, probabil, o au strainii care calatoresc in Moldova. Demografia se desfasoara surpinzator pentru o est-europeanca: raport de 1(una) femeie la 2(doi) barbati si aici se adauga faptul ca nu e relevanta doar cantitatea. Datele demografice si faptul ca trebuie sa ajunga cit mai aproape de stadiul “alpha-male” pentru a-si securiza o partenera, in combinatie cu practicarea surf-ului zilnic, valuri, plaja, soare, relax, contureaza un tablou de genul “girls enjoy”… Finalitatea explodeaza in baruri si pub-uri. Ca femeie, ti se ofera mai multe pahare de Chardonnay decit ai baut toata viata, femeile din jur te privesc relaxate pe sistemul “are balta peste” si te integreaza rapid in grupul lor. Nu am avut parte de reactii feminine de tip teritorial-disperat-Bamboo. Poti sa razi poznas cat vrei cu masculii care incearca sa te impresioneze. Enjoy. Barurile unde am fost sant cele din jurul Circular Quay si strazile adiacente George Street si m-am simtit in siguranta in permanenta. Barul meu favorit : cel de sub Opera Sydney pe malul apei; ai vrea sa iti intre apusul de soare prin pori in timp ce te uiti la cladirea Operei. Totul construieste incet atmosfera unei petreceri memorabile peste citeva zile.

Si, pe 31 decembrie, exact in timpul in care prietenele tale isi scot ultimele bigudiuri din par, au inceput sa simta fluturasi in stomac si se gindesc daca totusi sa incalte pantofii chiar daca vor merge “putin” prin zapada, exact in acel moment, jumatate de milion de oameni stau intr-o caldura infernala, numarand ca un cor imens 3,2,1 si uitandu-se hipnotizati la impresionantul joc de artificii.

Evenimentele se succed rapid pe 31 decembrie in Sydney, asa ca daca nu vrei sa pierzi nimic iata cronologia :
– incepind cu ora ~16.00, transportul public este retras si nu gasesti un taxi nici platit in aur. Incearca sa stai cit mai aproape de “cartierul tau general” sau mergi deja in zona Operei.
– perimetrul Operei si podului sint incercuite de Politie, accesul se face prin porti detectoare de metal si bauturile alcoolice sunt interzise. Toate acestea in ideea in care participantii la eveniment vor fi “sober” si deci nu vor declansa incidente periculoase. Evident, petrecaretii au gasit o cale ocolitoare … J.George Street, The Rocks si strazile adiacente sint blocate de multimea care ia cu asalt pub-urile incepind cu ora 18. Asta le permite sa ajunga in faza pulbere pina la ora 23.30 si sa intre fara sticle, insa bine alcoolizati, in zona de vizibilitate maxima a show-ului (controlata de Politie) exact inainte de miezul noptii.
– in dorinta de a nu stresa copiii in aglomeratie si a lasa parintii sa se distreze fara carucioare dupa ei, la ora 21:30, este organizat Kiddie’s NYE Party. Cei mici se amuza cu un joc de artificii lansate de pe pod la o scara mai mica, apoi cei mari ii pot convinge ca e OK sa mearga la culcare
– artificiile de la ora 21:30, le-am admirat de pe dealul Observatorului din Sydney impreuna cu prieteni australieni. Acesta este locul unde localnicii se instaleaza din timp ferindu-se de multimea de turisti de pe maluri. Vizibilitatea e perfecta, atmosfera foarte degajata, imparti berea si alunele cu vecinul care sta lungit pe iarba langa tine.
– daca nu vrei sa stai intr-o zona sigura doar sa admiri linistit artificiile si ti se pare “plictisitor” sa mergi la petrecerea de pe terasa hotelului, atunci, vei trece prin valuri de multime cit mai aproape de pod, cum am facut si eu. Ai asistat in copilarie la rarul eveniment in care se “baga” carne la Obor ? …atunci cunosti sentimentul.

Disperarea de a obtine un loc bine plasat, combinat cu foarte mult alcool si caldura de iulie in Bucuresti, transforma turistii in fiare. Nu te astepta la politeturi. Uneori calci peste oamenii ce incearca sa stea pe iarba si altii calca peste tine, esti la distanta de 1m de grupuri dezlantuite de tip hooligans, te trezesti impinsa de un cal al fortelor de ordine si in momentul in care mai sunt 10 minute pina la miezul noptii, jumatate de milion de oameni incep sa te impinga, sa cante, sa fluiere, sa sufle in trompete etc.

Si la momentul 0, parca timpul se opreste in loc! Un val enorm de artificii se revarsa catre tine, zgomotul este asurzitor, spectacolul pirotehnic la o scara atit de mare incat ai senzatia ca podul din Sydney explodeaza si se va prabusi in apele oceanului. Momentul este fantastic, pur si simplu o experienta uluitoare. Cred ca nu am mai facut ochii atat de mari de la varsta de 3 ani cand mi-am gasit cadoul sub bradul de Craciun.

Te inteleg daca nu vrei sa stai in mijlocul evenimentelor, atit de aproape de pod. Marturisesc ca la citirea stirilor din ziarul de a doua zi, referitoare la numarul persoanele ranite in multimea de linga pod, m-am gandit ca am un ingeras care a lucrat “over-time” pentru mine in noaptea de Revelion.
Personal, as face insa exact acelasi lucru si data viitoare, dar iata si alte citeva optiuni de petrecere :
– incepind cu luna iunie-iulie, restaurantele din jurul podului incep sa vanda pe internet locurile pentru Revelion. Intra pe internet si rezerva din timp, pretul unui bilet este in jur de 200-250 euro/persoana. Pretul include mancare excelenta, sampanie din segmentul de pret Veuve Clicquot si o vedere excelenta a momentului jocului de artificii. Petrecerile se termina la ora 1-2 AM.
– poti cumpara, cu mult timp in avans, bilete pe unul din iahturile care se pozitioneaza in fata podului inaintea focurilor de artificii. Pretul este de 150-200 euro/persoana, plecarea se face din fata Hotelului Hyatt. Iahturile sint aglomerate insa cu mult mai putin decit macelul de pe maluri. Ambarcatiunile revin la chei dupa 15 minute de la artificii, deci gaseste-ti un loc unde sa continui petrecerea pina dimineata.
– mergi in Darling Harbour unde ai o multime de restaurante. Primaria a incercat sa reduca multimea celor prezenti in zona Operei si organizeaza si aici artificii. Evident … nu vezi podul din Sydney.
– in zona Circular Quay, majoritatea localnicilor isi inchiriaza apartamentele cu vedere catre pod pentru perioada Revelionului. Daca esti cu un grup de prieteni cred ca ar fi o varianta reusita.
– rezerva un hotel in Sydney care este amplasat langa pod, sau are Bridge View, si astfel ai asigurata vizibilitate maxima in confort si siguranta. Hotelurile organizeaza petreceri pe terase incat, verifica daca chiar iti trebuie o camera cu Bridge View. Hotelul ales de mine, Old Sydney Holiday Inn la o distanta de 5m de pod, este o optiune excelenta si pretul a fost rezonabil pentru aceea perioada a anului in Sydney.

Stii sfaturile finale din jurnalele de calatorie, de tip “si nu uita sa iei cu tine buna dispozitie etc”? Ei bine, nu ai nevoie. Pe linga o petrecere fantastica de Revelion, Sydney reuseste sa imprime strainilor ritmul sau relaxat si transforma orice individ chiar dupa citeva saptamani.

In ce ma priveste, voi avea NYE-blues anul acesta de oriunde voi privi la televizor artificiile de pe podul din Sydney de Revelion. Si, in mod sigur, o sa-mi bata inima la fel de tare ca atunci cind iti revezi un iubit cunoscut intr-o vacanta scurta pentru care a fost suficient de mult timp cat sa-ti intre in suflet si, din pacate, prea putin timp sa il cunosti mai bine.

3 comentarii pe “Sydney de revelion – anatomia vacantei perfecte

  1. Am citit articolul Siminei, care are un talent fantastic. A mai scris si altele?
    Am simtit atmosfere si, daca n-as avea atat de putin timp liber, sigur m-as „aventura” catre Sydney, pentru ca aproape am simtit atmosfera printre randurile din articol. Simina, mai scrie-ne daca mai stii si alte locuri deosebite.
    Diana

Comentati?