Bufnita curcubeu

Bufnita Curcubeu sau – pe numele ei netradus – The Rainbow Owl este o specie rara de bufnita intalnita in padurile din vestul SUA si o parte din China. Ravnita pentru penajul sau colorat, Rainbow Owl a fost vanata pana la extinctie la inceputul secolului 20. Totusi, datorita eforturilor de a conserva specia, in ultimii ani se cunoaste o semnificativa crestere a numarului de exemplare, in special in nord-vestul Montanei.

 

Bufnita adult are in medie 44 cm lungime cu 112 cm anvergura a aripilor. Spre deosebire de cele mai multe bufnite care sunt pasari nocturne, Rainbow Owl este crepusculara, un termen folosit pentru a descrie animalele active in timpul orelor de asfintit si zori sau in noptile puternic luminate de luna. Vaneaza cel mai mult iepuri, soareci si veverite, dar mananca deasemenea serpi, vulpi, arici sau chiar alte bufnite.

Rainbow Owl se distinge de alte bufnite prin penajul specific multicolor dar si prin chemarile sale extrem de melodice. Cercetari recente sugereaza ca Rainbow Owls sunt receptive la muzica si sunt atrase de vocea umana cantata.

O echipa de cercetare de la Universitatea Montana din Missoula care studiaza comportamentul Rainbow Owl a castigat porecla de „The Disco Squad” pentru modul creativ de a folosi muzica disco pe teren. „Oamenii cred ca-i o nebunie, dar avem de doua ori mai multe sanse sa intalnim bufnite curcubeu daca luam cu noi un stereo portabil” spune Herman Roark, student doctorand ce lucreaza cu Disco Squad „iar ele sunt mai receptive la disco. Pana acum, am avut cel mai mare success cu The Hustle.” (foto: regenbogeneule.typepad.com)

Comentati?