Seif bancar antic

Unul din cele mai bune exemple de arhitectura berbera este Qasr Al Haj, situat pe ruta Tripoli-‘Aziziya-Al Jawf in Libia, cam 130 de km de Tripoli. Construita din caramizi si lut aceasta cladire circulara de culoarea pamantului privita de la exterior are vizibila doar o usa ce permite accesul intr-o curte larga aflata la interior. De jur-imprejurul curtii sunt randuri de ferestre mici aranjate pe trei etaje; seamana cu niste catacombe deschise, stivuite una deasupra celeilalte, ori ca un sat fortificat.

qasr-al-haj-1

Qasr este un cuvant arab pentru „castel” iar inseamna pelerinaj. Haj-ul este pelerinajul anual al musulmanilor la Mecca, o calatorie ce ar trebui facuta de fiecare musulman macar odata in viata. In timpul secolului 12, Qasr Al Haj era un loc unde pelerinii care faceau Haj-ul isi lasau lucrurile inainte de a se indrepta spre Mecca, asa cum aeroporturile moderne au vestiare sau seifuri unde-si lasa o parte din lucruri pentru a nu fi cantariti cu prea multe in timpul calatoriei. Probabil primul seif bancar antic.

qasr-al-haj-2

Mai tarziu Qasr Al Haj a fost folosit ca spatiu de depozitare pentru uleiul de masline si granele comunitatii, pentru satenii care nu aveau suficient spatiu. Cladirea avea intial 114 camere, tot atatea cate capitole sunt in sfantul Koran. Fiecare familie avea un spatiu in acest Qasr unde alimentele si granele erau in siguranta. A ramas in folosinta pana la sfarsitul anilor ’60. (photo: © Neil Weightman)

qasr-al-haj-4

qasr-al-haj-5

qasr-al-haj-6

qasr-al-haj-7

Comentati?