Vinul de Tichilesti

tichilestiIn timpul serviciului de miercuri seara, la biserica, am observat un nou pacient bolnav de lepra. Statea intr-o strana izolat, ca si cand ar fi vrut sa nu deranjeze pe nimeni. Nu-l mai vazusem inainte, dar asta nu era ceva neobisnuit. Pacientii din intreaga lume veneau in localitatea noastra pentru operatii speciale si tratamente. Omul putea fi asiatic sau indian, ori poate din America de Sud. N-as fi putut sa spun sigur, dar de un lucru eram mai mult decat sigur: realiza un ritual cum nu mai vazusem vreodata. Punea Biblia la barbie si isi presa gura pe ea, ca si cand ar fi lins paginile … Cand nu-si presa fata pe Biblie se uita in sus apoi se legana usor inainte si inapoi. Apoi punea din nou limba pe paginile cartii.

In timpul comuniunii, in picioare, la altar, am aruncat o privire mai atenta. Era orb. Ca majoritatea victimelor leprei, mainile omului erau anesteziate, asa ca Braille nu era de nici un folos. Varfurile degetelor lui nu ar fi putut simti micile umflaturi de pe pagina. Gasise insa un alt mod: citea Braille cu limba …

Ascunsa timp indelungat de privirile publicului de catre fostul regim comunist, leprozeria de la Tichilesti din Delta Dunarii a continuat o traditie veche a vinificatiei ce se intinde in timp pana in Evul Mediu. Astazi, Vinul Leprosului Sfantul Lazar, numit astfel dupa sfantul patron al celor ce sufera de aceasta boala, se vinde in toata lumea pentru a strange fonduri necesare comunitatii si rezidentilor ei.

Desi sufera de lepra, nu mai sunt fortati sa traiasca in colonie; cu toate acestea cei mai multi dintre ei sunt rupti de vietile lor de zeci de ani. Proprietatatile le-au fost confiscate in timpul regimului comunist si li s-a interzis sa foloseasca bani (monedele si hartiile facand posibila transmiterea bolii). Vechile lor case au fost sigilate, posesiunile arse, iar familiilor si prietenilor li s-a sugerat sa-i uite. Nimic nu-i mai leaga de vietile avute inainte de Tichilesti. Poate doar amintirile lor … Chiar si astazi, nu exista indicatoare stradale ori semne care sa te conduca spre comunitate.

Oricand cineva era descoperit ca sufera de lepra, era luat de catre Securitate, deposedat de bunuri si drepturi si inchis la Tichilesti. „Multi dintre rezidenti sunt acum foarte batrani iar vanzarea vinului ii ajuta sa sprijine comunitatea si stilul de viata si sa se asigure ca traditia de a avea grija unul de altul continua la Tichilesti…”

O sticla de vin costa 8,5 euro si poate fi comandata de aici: http://leperwine.com/products-page/

Comentati?