Sydney: anatomia vacantei perfecte/2

Ce inseamna Australia pentru tine? Canguri, Russell Crowe si UGG boots? Sau te gandesti la barbatul viselor oricarei gurmande, Gordon Ramsay, fiindca este sexy-arogant-inteligent si in acelasi timp unul dintre cei mai buni Chefs din lume? La orice te gandesti, Australia detine deja un superlativ complet atipic fata de ceilalti parteneri de liga.

Sederea mea in Sydney era de o saptamana si urma sa plec apoi inca o saptamana la Bariera de corali in Insula Hayman. Primele senzatii cand ajungi in Sydney in decembrie? Sunt 36 grade si ai in fata ta indivizi cu un bagaj genetic anglo-saxon insa cu comportament “easy-going” precum italienii.

In Sydney chiar simti ca se traieste conform conceptului “LIFE-WORK balance” pe care firmele din Europa de Vest incercau, inainte de recesiune, sa il promoveze pentru a scadea numarul cererilor de an sabatic. Suficient de spus ca, dupa o saptamana petrecuta printre australieni, iti reconsideri prioritatile in viata fiindca ai de a face cu o natie intreaga care alege LIFE in proportie covarsitoare.

Australienii te pregatesc pentru cultura “laid-back”, inca de la sosirea pe aeroport. Ofiterii de la Emigrari te intreaba prietenos ce desert a fost servit in avion in timp ce tu, neincrezatoare, cauti dizpozitivele in care sa-ti bagi degetele, ochii sau ce alte dovezi de ADN si “piece of me” mai doresc unii pentru a-mi petrece vacanta in tara lor.

Orasul este construit pe roca de nisip si de la fereastra camerei mele in Hotelul Old Sydney Holiday Inn admiram un peisaj tipic. Hotelul este decorat simplu si are un amplasament perfect pentru Revelion. Esti langa podul Sydney. Dealtfel, pentru Revelion, oaspetii au acces exclusiv pe terasa hotelului de unde pot urmari focul de artificii fara sa fie striviti de cei 500.000 oameni, jos in strada.

Avand in vedere ca sunt originara din patria SUV-urilor (si aici ma refer la Bucuresti), a fost surpinzator sa descopar un numar infim de masini 4×4 in Sydney. Motivul nu e de natura financiara. Australienii traiesc chiar sub o gaura in stratul de ozon si inregistreaza un numar record de cazuri de cancer de piele. Orice genereaza poluare este preluat ca un act de inconstienta. Cu ani in urma, vecinii lasau in parbrizul proprietarilor de 4×4 mesaje in care ii rugau sa nu devina asasinii copiilor lor. Miscarea a functionat, pentru ca traiesc cu toti sub acelasi pericol. Ca noi toti ceilalti, omenirea. Insa pe Dimbovita trend-ul asta nu a ajuns. Pericolul este real si atentionarea foarte frecventa, chiar si pe autobuze in Sydney este promovata campania de preventie a cancerului de piele. La ora amiezii, Primaria distribuie gratuit pe strada protectie solara 50 SPF.

Sfarsitul Episodului 2. Un nou episod maine.

Comentati?