Mahalaua Manshyiat Naser, de la periferia orasului Cairo, este locul unde gunoiul nu doar este la el acasa ci are chiar propiul oras, de aceea si este adesea mentionata ca „Orasul gunoiului”, in special din cauza cantitatilor uriase de gunoi expediate aici din toate colturile capitalei Egiptului.
De necrezut, dar asa cum arata si fotografiile, Manshyiat Naser este un loc real, unde oamenii isi duc viata alaturi de/pana in gat in gunoi.
Ca in orice comunitate normala din alta parte, veti gasi strazi, case si apartamente in intreaga asezare, dar totul si toata lumea de aici depinde de gunoi. Locuitorii din Manshyiat Naser (numiti Zabbaleen) aduc gunoi in oras, cu camionul, cu caruta, sau orice alte mijloace necesare, si sorteaza orice fel de deseuri reciclabile sau utile.
Fiecare strada si fiecare imobil in Manshyiat Naser este plin de munti de gunoaie, si veti vedea barbati, femei si copii ce sapa prin gunoai, in cautarea a ceva ce pot vinde. Desi poate parea ca un sistem invechit de manipulare de gunoiului, Zabbaleen fac o treaba mult mai buna decât oricare dintre sistemele lumii moderne de sortare a deseurilor. Aproximativ 80% din cosul de gunoi este reciclat si revandut, in timp ce restul fie hraneste porcii ce bantuie strazile orasului, fie sfarseste in foc.
Zabbaleen abia supravietuiesc din a sorta gunoi, dar multi dintre ei o fac de generatii si nu ar concepe sa-si traiasca vietile altfel ori in alta parte. Au la ozitie aproximativ o treime din tot ce poate fi definit drept gunoi in Cairoului, fara niciun cost pentru autoritati, si reusesc sa gestioneze un trai decent pentru ei si familiile lor. Modelul Manshyiat Naser a fost copiat in diferite orase din intreaga lume, inclusiv Manila, Bombay si Los Angeles.
Multi fotografi au fost fascinati de modul de viata al Zabbaleen si de aspectul distinct al orasului acaparat de gunoi. Si cum ma uit la fotografiile de mai jos, nu pot sa nu vaintreb: unde e Wall-E atunci când ai nevoie de el?
(photo © Bas Princen)