Moda trece, stilul ramane

Gabrielle „Coco” Chanel a venit pe lume pe 19 august 1883. Putini designeri au obtinut recunoasterea si impactul designului micutei couturiere. S-a nascut din parinti analfabeti – un titular de taraba in piata si o spalatoreasa – in Saumur, Franta, pe Valea Loarei. Dupa ce a devenit celebra a nascocit fictiuni elaborate pentru a ascunde adevarul despre originile ei umile.

Dupa moartea mamei, cand avea 12 ani, Gabrielle a trait intr-o manastire unde a invatat sa coasa. La varsta de 18 ani a devenit cantareata de cabaret de unde a primit si porecla de „Coco”. A devenit amanta bogatului mostenitor al textilelor, Pierre Balsan, si a inceput sa fie interesata de crearea de palarii. Mai tarziu a devenit amanta unuia dintre prietenii lui Balsan, „Boy” Capel, care a avut o influenta considerabila asupra dezvoltarii ei ca si “couturiere” atat prin finantarea primului ei magazin dar si prin hainele lui care au inspirat felul in care aratau barbatii identificati cu Chanel. Moartea lui este considerata a fi momentul in care a fost inventata LBD – „little black dress” (micuta rochie neagra), pentru ca Chanel a vrut sa se imbraca in negru pentru a marca durerea.

Buticurile ei erau pe Rue Cambon din Paris (chiar la colt cu salon de thé Angelina unde ea era obisnuita locului), precum si in statiunile Deauville si Biarritz. A inceput sa-si creeze conexiuni aristocratice (fiind inclusiv amanta ducelui de Westminster) iar influenta ei a tot crescut.

Dar nu este totul minunat cu si despre Chanel. A fost violent anti-semita, inclusiv impotriva familiei Wertheimer care detinea drepturile de a produce parfumurile ei. In timpul celui de al doilea razboi mondial a devenit iubita unui ofiter nazist si a incercat sa foloseasca influenta lui si legile anti-evreiesti pentru a prelua controlul afacerii foarte profitabile a parfumurilor de la Wertheimeri. Pana la sfarsitul razboiului Chanel a devenit una din cele mai bogate femei din lume. Numai interventia directa a familiei regale britanice a salvat-o de la a fi judecata ca un colaborator al nazistilor dupa razboi.

Si-a redeschis casa de moda in 1954, finantata de nimeni altul decat Wertheimer si a continuat sa produca minunatele sale colectii pana la moartea ei in 1971. A fost mai putin populara francezilor, care nu i-au iertat specula din timpul razboiului, mai mult decat ca a fost britanicilor si americanilor.

Viata ei a fost sursa a numeroase carti, piese de teatru si filme biografice si de fictiune. Care este mostenirea ei? LBD, perlele, sublinierea siluetei, o paleta minimalista de bej, negru si alb, costumele de tweed pentru femei, cu fuste scurte si jachete fara guler, jerse-ul ca o noua tesatura pentru femei, top-urile cu model nautic (dungile albastre orizontale) pentru femei si inca multe altele.

Coco Chanel a impus vorba ce s-a pastrat pana astazi: la mode se démode, le style jamais, care inseamna „moda se demodeaza, stilul niciodata” sau „Moda trece, stilul ramane”. (foto: www.meaus.com)

Comentati?