Inaltimi ce-ti taie respiratia

Urmatoarele platforme iti taie respiratia, nu doar ca si constructii ingineresti inedite si curajoase, dar mai ales pentru privelistea incredibila oferita datorita inaltimii la care sunt pozitionate … Doar uitandu-ma la fotografii si imi tremura genunchii … Dar sa stai pe o platforma sub care nu se afla nimic?! Nu aveti sentimentul ca puteti cadea in orice moment? Poti fi sigur vreodata ca inginerul ce superviza lucrarile a fost prezent acolo pe toata perioada constructiei? Sau ca muncitorii lor nu fac precum cei romani si mai vand ceva din beton … sau cateva bare de fier … Dar, lasand aceste ganduri de-o parte, va invit sa admiram impreuna privelistile.

Grand Canyon Skywalk, Arizona, U.S.A.

Aceasta constructie de forma unei potcoave, atarna la aproximativ 1.219m deasupra Marelui Canion. Dar … sub platforma totul se vede, pentru ca ea este transparenta, ca sa accentueze si mai mult efectul inaltimii la care se afla.

(sursa foto)

Il Binocolo, Meran, Italy

In gradinile Castelului Trauttmansdorff din Italia se afla aceasta platforma ce rasare dintre copaci, purtand numele de „binoclu”, nume ce vine evident de la forma capatului platformei, unde punctul de observatie este acoperita cu un soi de acoperis. Designul ii apartine arhitectului Matteo Thun.

Aurland Lookout, Aaurland, Norvegia

Arhitectii Todd Saunders si Tommie Wilhelmsen au fost angajati sa proiecteze o platforma de odihna la 620m deasupra fiordului Aurland in Norvegia, iar ei au venit cu aceasta frumusete. Cel mai din afara punct al platformei orizontale, ce se curbeaza apoi pentru a forma structura, suportul ei, este „inchis” de o foaie de sticla, oferind o incredibila priveliste pentru aceia cre au curajul sa faca si ultimii pasi pana la capat.

Varful Tyrol, Tyrol, Austria

„Varful Tyrol”, proiectat de Aste Architecture, este o spectaculoasa platforma sub forma de suport-consola ce atarna pe coama Muntelui Isidor in Austria. Constructorii admit ca aceeasi priveliste putea fi obtinuta si fara platforma de otel dar ca aceasta ofera o siguranta inselatoare zonei turistilor ce vor sa aiba o vedere perfecta asupra Ghetarului Stubai. In plus va fi intotdeauna atractia pentru sentimentul infricosator ca stai la 9m in afara muntelui.

Dachstein Skywalk, Ghetarul Dachstein, Austria

Poreclit „Balconul Alpilor”, Dachstein Skywalk este cocotat deasupra unei stanci verticale de 260m – Hunerkogelin / Austria si ofera privelisti atat a Sloveniei cat si a Republicii Cehe. Pentru a smulge toata gama de emotii din partea turistilor, la capatul ei extrem ce se afla in afara stancii, platforma are marginea puntii doar din sticla, totul pentru un tremurat de genunchi de exceptie!

Promontoriul peisajului, Elvetia

Promontoriul peisajului este o platforma suspendata proiectata de Paolo Bürgi ca parte a Proiectului Cardada, o revitalizare a Muntilor Cardada ce se asteapta a se incheia in 2010. Ca si „Binoclul”, platforma de otel si titan permite turistilor sa mearga printre varfurile copacilor si sa admire Lacul Maggiore, lucru imposibil inaintea construirii promontoriului.


(surse foto)

Comentati?