Ciuperca albastra ca cerul

Cred ca daca ar fi fost aici Alice, i s-ar fi oferit frumusetea asta albastra inainte de a-si incepe calatoria in Tara Minunilor, insa ciuperca acesta nu este un produs al imaginatiei lui Lewis Caroll. Arata ca si cand ar fi fost mangaiata de photoshop cu vreun truc. Poate fi gasita pe teritoriul Noii Zeelande si – suficient de bizar – in cateva locuri din India. O cheama – si-acum atentie sa nu va insurubati cumva limba! – Entoloma Hochstetteri. Are – asa cum ati observat, desigur – o culoare distincta: albastru intens, nu doar din cauza pigmentilor ci si din cauza unor nevertebrate ce-o folosesc drept gazda.

Ciuperca a aparut alaturi de alte cinci pe un set de timbre emise de guvernul din Noua Zeelanda in 2002 si poate fi vazuta, de asemenea, pe bancnota de 50 de dolari care a fost lansata in 1990.

Ciupercile sunt de obicei gasite printre muschi, ferigi sau frunze cazute; caciulita minunii albastre creaste pana la aproximativ 4 centimetri in diametru. Are o forma conica ce face sa arate ca ceva dintr-un basm pentru copii iar fundalul verde al padurii luxuriante din Noua Zeelanda pur si simplu intregeste imaginea unei file de poveste.

Desi nu este comestibila nu se stie daca este otravitoare sau nu – nimeni nu pare sa fi incercat sa o manance pana acum in istoria ei. Acesta a fost descrisa prima data de catre un european in 1866, deci este un pic surprinzator faptul ca nu avem detalii cu privire la comestibilitatea sa. Cu toate acestea, alte specii de genul ei sunt cunoscute a fi otravitoare, astfel incat probabilitatea ca aceasta ciuperca albastra sa fie mult mai buna intr-o omleta este aproape de zero 🙂

(surse foto: Flickr – Useri cordyceps; mollivan Jon; little.tomato; Ewan-M; Roberta WB; crispyking; User electro8; User yooperann)

Comentati?