A crescut o garderoba

Suzanne Lee a crescut haine! Cercetator la School of Fashion & Textiles at Central Saint Martins din Londra, ea este creierul si forta din spatele BioCouture, un experiment in cresterea hainelor din aceleasi bacterii care fermenteaza gustoasele bauturi cafeinizate.

BioCouture este un proiect de sprijinire a mediului al designerului Suzanne Lee pentru a creste tesaturi pentru haine folosind bacteriologia. Materialele rezultate pot fi modelate cat sunt inca ude, ori taiate si cusute cand sunt uscate. Example ale muncii ei sunt expuse la Muzeul Stiintei din Londra.

Suzanne Lee poate crea imbracaminte si din aer curat, cu siguranta! De fapt, nu, asteptati, asta nu-i in intregime corect. Va avea nevoie vreo doua cazi, ceva drojdie, un varf de cutit de bacterii si cateva cesti de ceai verde indulcit. Lee, ce este cercetator la School of Fashion & Textiles apartinand Central Saint Martins din Londra, sta la baza experimentului de la BioCouture.

Din aceasta supa microbiana fibrele incep sa inmugureasca si apoi se inmultesc, in cele din urma rezultand foi subtiri, umede, de celuloza bacteriana ce pot fi modelate astfel incat sa dea forma unei rochii. Cand foile se usuca marginile care se suprapun se „simt” si impreuna se unesc devenind cusaturi topite. Cand toata umezeala s-a evaporat, fibrele dezvolta o suprafata ce arata precum papirusul ce poate fi albita sau colorata cu fructe sau legume (turmeric, indigo si sfecla).

Jacheta zburlit-impodobita este cea mai recenta piesa a tacanitei colectii de imbracaminte biofilmica, toata putand fi compostata rapid atunci cand se uzeaza sau iese din moda. Prezenta intr-o expozitie la Londra Science Museum – Trash Fashion: Designing Out Waste.

Comentati?