Lacrimi de crocodil utile

butterflies-caiman-tearsPlansul prefacut; lacrimile varsate de un ipocrit poarta numele de „lacrimi de crocodil”. Nu le crede nimeni, nu le vrea nimeni. Decat daca … decat daca sunt adevarate! Si trebuie sa aflati ca sunt si lacrimi de crocodil adevarate si folositoare:

In Decembrie 2013 membrii unei croaziere pe raul Puerto Viejo din Costa Rica erau martorii unei privelisti ciudate: un fluture (Dryas Iulia) si o albina beau lacrimile unui crocodil. Scena a durat cam 15 minute fara ca fiorosul (altfel) crocodil sa reactioneze. Fenomenul se numeste lachryphagie: lacrimi alimentare, este destul de bine documentat dar nu prea bine inteles. Un numar de insecte consuma lacrimi, in general de la animale, uneori si de la oameni.

Motivul principal?! Mineralele si substantele nutritive, in primul rand sarea. In natura, pentru o insecta, sarea este destul de dificil de gasit. De-acolo de unde iti iei zilnic nectar n-ai sa gasesti si sare, dar ea iti e vitala pentru depus oua si pentru o buna functionare a metabolismului.

Sarea se gaseste in lacrimi, transpiratie, fecale, urina si sange. Nu putem vorbi despre o simbioza in acest caz, de vreme ce schimbul e benefic doar pentru o specie dar domnul crocodil a stat cuminte, nu l-a durut si nu se intampla in fiecare zi sa vezi un crocodil fiind dragut cu o alta specie de marimea unui tantar. Si a mai si demolat mitul conform caruia nu punem baza pe lacrimile de crocodil … care, dupa cum se vede, sunt reale!

Comentati?