Matematica si poezie

Matematica si poezie

„Acum am aflat.
La creștini se spune că – dacă este soare afară – omul acela pleacă împăcat, mulțumit de viața lui pământească. Nu știu cum se spune la evrei și nici nu-mi vine în minte, în clipa aceasta, vreo expresie anume.

L-am prețuit mult pe Domnul Solomon Marcus. Nu doar pentru onestitatea intelectuală (rara avis, în zilele noastre), ci și pentru felul său, cu totul deosebit, de a fi prezent în lume, „pe fază”, cum spun mai tinerii mei prieteni: înșurubat în problemele
Cetății, cu o acuitate a privirii și o ascuțime a minții ieșite din comun, activ (dar fără afectare), neliniștit și pătrunzător. O prezență singulară (și, tocmai de aceea, cu atât mai valoroasă): nu avea nevoie de niciun grup, castă ori ceată pentru a exista.

Fotografia aceasta îmi este foarte dragă, o amintire luminoasă.
Țin minte că am râs împreună comentând-o:
„– Ia uitați-vă, Domnule Șora, cum stăm noi aici: dumneavoastră sprijinit în brațul stâng, eu – în dreptul.
– Pesemne că așa trebuie să arate o gândire vie: susținută de ambele brațe.”
Dumnezeu să-l odihnească.” – fotografie si text Mihai Șora

Astazi noi am pierdut imposibil de cuantificat de mult prin plecarea domnului Profesor Solomon Marcus. Si cred ca nu vom intelege asta, cu totii, prea curand. Poate nici nu stiu toti cine a fost Solomon Marcus. Eu l-am admirat, placut, ascultat de cate ori am avut ocazia. Nici nu m-a interesat ce varsta are pentru ca a fost in permanenta un om extrem de tanar si cu o minte sclipitoare. 91 de ani si cred ca am irosit cel putin ultimii 25 de ani din viata sa, ani in care am fi putut profita de inteligenta sa absolut uluitoare. Cate ceva despre omul minunat aflati din http://www.anabarton.ro/excelenta-sa-profesorul-solomon-marcus/ sau din interviul de mai jos. Am mai postat si altele azi dar imi pare rau ca nu am facut-o pana acum. Multumim pentru tot, domnule Profesor!

Comentati?