Excelent exercitiu Canon

Sase fotografi au fost „tocmiti” sa-i faca portretul unui singur om. Aceluiasi om. Rezultatele fiecaruia sunt absolut extraordinare. Ati putea zice: ce e asa extraordinar in a surprinde pe camera un om, acelasi om? Pai este chiar ochiul celui ce foloseste aparatul. Fiecaruia dintre fotografi i s-a spus o poveste despre omul pe care avea sa-l fotografieze. O poveste inventata, diferita despre istoria personala a personajului. Iar dupa sedinta foto fotograful trebuia sa aleaga fotografia care crede el ca-l defineste cel mai bine pe subiectul lor.

Desi a venit la fiecare sedinta foto imbracat exact la fel, purtandu-se la fel de fiecare data si vorbind la fel cu fiecare fotograf in parte, ei l-au tratat diferit si l-au fotografiat complet diferit in functie de povestea trecutului lui.

Acest „experiment” este ilustrarea perfecta a preconceptiilor cu care plecam la drum cand judecam un om, si felul in care ne afecteaza ele, felul in care il vedem si il tratam. Experimentul se numeste „Decoy” si este un excelent exercitiu Canon Australia pentru fotografii care cauta sa-si imbunatateasca tehnica. Fiecarui fotograf i s-a atribuit una dintre povesti: milionar, pescar, salvator, medium, fost detinut, fost alcoolic in recuperare, si li s-a cerut sa ii surprinda esenta intr-un portret. Cand au fost cu totii stransi sa-si vada portretele impreuna au realizat imediat ca fiecare portret este radical diferit. Ca si cand fiecare fotografiase o persoana complet diferita. Si intr-un fel erau.

Desi acest experiment a fost creat pentru a le vorbi fotografilor despre perspectiva, el a aratat de fapt ceva foarte important despre noi toti. Vedem si judecam oamenii pe baza trecutului lor si a modului in care ne raportam la acest trecut. Desi subiectul s-a prezentat fiecarui fotograf in exact acelasi fel, ei l-au tratat intr-o maniera diferita. Inainte de a-l cunoaste pe om ei ii decisesera deja caracterul. In realitate stiau extrem de putin despre el. Etichetele pe care le punem oamenilor nu determina cine sunt ei de fapt ci doar modul in care ii percepem noi. Realitatea nu este niciodata obiectiva.

„A photograph is shaped more by the person behind the camera than what is in front of it,” a scris Canon Australia dar pare ca desi seeing is believing, putem fi facuti sa credem lucruri gresite. Urmariti povestea in clipul de mai jos:

milionar

psyhic

pescar

alcoolic

salvator

fost-detinut

Comentati?