Tristetea fara lacrimi, nu mai e tristete

tears1 Un studiu efectuat recent a aratat ca indepartand lacrimile dintr-o fotofrafie a unei persoane ce plange, sentimentul de tristete perceputa de cei ce privesc fotografia se reduce, chiar daca expresia ramane intacta. Subiectii studiati spun ca atunci cand lacrimile au fost indepartate digital continutul emotional al figurii a devenit ambiguu, mergand de la coplesitor la enigmatic.

„Unul din aspecte este acela ca fetele nu doar ca arata mai putin tristete, dar unele nu arata in niciun fel. Par neutre,” spune Robert Provine, de la Universitatea din Maryland-Baltimore County, ce a condus acest studiu. „Orice fotografie vezi, oricat de dramatica arata cu lacrimi, daca i le indepartezi e ca si cand ii transformi fata subiectului.”

Oamenii de stiinta au petrecut timp indelungat gandindu-se la modul in care oamenii isi comunica emotiile in moduri non-verbale, semnalele pe care le emitem catre alti membri ai speciei. Paul Ekman de la Universitatea din San Francisco – un alt cercetator – a descoperit ca anumite expresii faciale si ale trupului inseamna acelasi lucru de la Bogota la Beijing. Asa cum le-a descris Malcolm Gladwell intr-o schita in 2002, „Ekman a stabilit ca expresiile sunt produsele universale ale evolutiei.”

Dar Provine argumenteaza intr-un articol publicat in jurnalul gratuit „Evolutionary Psychology” ca Ekman a lasat deoparte o componenta de baza a limbajului emotional uman de baza (PDF) – efectul lacrimilor, ce este unic speciei noastre.

„Cu lacrimi cresti intensitatea unei fete ca si instrument de comunicare,” spune Provine. 83 de subiecti au evaluat 200 de fotografii cu 100 de expresii faciale si 100 de perechi precum fotografia de mai jos. Pe o scala de 7 stadii de la „Nu e trista deloc” la „Extrem de trista,” stergand lacrimile s-a ajuns la un rating de 1,25 puncte. Studiul sugereaza ca modul in care oamenii „citesc” emotiile altor oameni sunt marcate iremediabil de prezenta sau absenta lacrimilor. „Expresiile lui Ekman nu sunt intreaga poveste. Cand adaugi lacrimi obtii o alta combinatie,” spune Provine. De exemplu Provine scrie in articol: „Oare o fata fericita cu lacrimi apare mai mult sau mai putin voioasa? Sau ceva intre, poate ceva descris drept „dulce-amar”?

Comentati?