In urma cu ceva mai multi ani, intr-o alta viata, prin 1996 calatorind spre USA am fost nevoita sa petrec o noapte in Londra. Spun „am fost nevoita” pentru ca nu am calcat un pas mai departe de hotelul pus la dispozitie de Lufthansa din cauza carora am pierdut legatura pentru zborul transatlantic. Am ajuns la hotel Ramada exact la timp pentru a merge la cina. Atunci a fost prima data cand am facut cunostinta cu conceptul „all-iclusive”, doar ca bautura comandata trebuia achitata. N-aveam prea multi bani la mine, ma duceam la rude si in afara a doua calatorii in Ruse si Sofia (Simina, iti mai aduci aminte ce inghetata buna de la Delta am mancat noi in Sofia?!) era prima mea calatorie afara! Era CALATORIA!
N-am sa vorbesc inca despre acea experienta, poate cu alta ocazie, insa am vrut sa va dau detaliile astea ca sa intelegeti ca nu eram familiarizata nici cu preturile, nici atenta la detaliile bufetului suedez (daca as fi fost as fi observat si apa la carafa si sucul de fructe proaspete). In aceste conditii, la masa fiind cu tatal meu, am vrut sa bem ceva la masa, asa ca am intrebat pe cineva daca putem comanda si ceva de baut. A aparut o chelnerita care ne-a luat draguta comanda unei sticle cu apa. Perrier! N-am sa uit niciodata sentimentul ca imi serveste o lectie pentru ca am comandat apa (cand apa se odihnea in carafe frumusel langa barul cu dulciuri) atunci cand, cu zambetul pe buze mi-a spus 10$! Am crezut ca imi pica fata! Era de 1 litru, eram in Anglia si era importata, pot sa inteleg pana la un moment dat anumite adaosuri … dar totusi, 10$???
Care este cea mai buna apa din lume? Cat ati plati pentru ea? De ce? Cand sunt atat de multi oameni pe pamantul asta care nu au acces la o sursa de apa potabila cum sa interpretam scurta lista ce urmeaza?
Am descoperit ca exista apa chiar mai scumpa decat acea sticla de apa minerala Perrier din 1996:
Cloud Juice – foarte frumos spus, dar … apa de ploaie! 11,36 dolari
De ce atat de mult? Ei spun ca sunt 9.750 de picaturi de ploaie. Ciudat, dar ar putea fi adevarat? In orice caz aceasta apa de ploaie nu a lovit solul iar compania pretinde ca este cea mai curata apa de ploaie din lume, colectata in King Island, Australia.
Berg 11,67 dolari
De ce atat de mult? Apa de iceberg antic canadian. Canada, apropos, pretinde ca are a doua cea mai buna apa din lume.
10 Thousand BC (sau 10.000 inainte de Hristos) 12,50 dolari
De ce atat de mult? Se pare ca este nevoie de un slep ce face trei zile pe ocean pentru a ajunge la sursa de apa de-a lungul Coastal Glacier Mountain Range, 200 mile nord de Vancouver.
Finé 20 dolari
De ce atat de mult? Japonia este catalogata ca un alt habitat de top pentru apa. Aceasta sticla provine dintr-un acvifer descoperit de o companie de familie care considera ca aceasta este o apa minerala vindecatoare.
Oare de ce altii pot si noi nu?! De ce noi care avem o groaza de izvoare de ape minerale risipim, ne batem joc si distrugem?! Nu-mi raspundeti va rog. Este absolut retorica … 🙁
Simina
- Edit
🙂 Imi aduc aminte de inghetata Delta! Ce aventuri traiam incercand sa cucerim societatea de consum. Si acum, dupa ce inghetata Godiva mi se pare „prea onctuoasa”, ma intorc la inceputuri poftind dupa o vafa din metroul moscovit – inca aproape identica cu cea din copilarie la noi – sau inghetata Rom.
Despre apa chiar in seara asta vorbeam, eram la BonTon Palace, show-ul Miss Teenager, apa servita … Roua; mult marketing si gust de apa distilata. Discutam de faptul ca in restaurantele din Bucuresti esti servit cu Perrier sau Evian desi apele minerale romanesti traditionale au fost castigatoare inca din anii 1910 de medalii internationale. Dar, mi s-a explicat, totul tine de imagine. Pentru segmentul Horeca doar Izvorul Alb a creat un ambalaj din sticla dupa anii 2000. Restul au ramas la nivelul competiei de hypermarket in volume vandute, si acum strangulate de importuri de apa bulgareasca, precum Devin.
Straniu cum preferam sa imprumutam miliarde de euro inclusiv pentru plata apei. Probabil daca cineva din liga Anetei Bogdan ar crea o strategie de branding corespunzator atunci si apa romaneasca ar fi „trendy”.