Portret de artist

O incursiune in trecut, povestea unei fotografii si un portret de artist:

In copilaria mea bunica facea sorturile pentru bucatarie, carpele de sters vasele sau praful, unele din stergarele in care-i punea mancare bunicului cand el se ducea la camp la porumb sau la pepeni si chiar draperii care sa nu lase soarele sa intre prea mult vara in casa din hainute, camasi, cearşafuri vechi ce fusesera inlocuite sau depasite de varsta, de gabarit si nu mai puteau fi folosite. Straifurile erau folosite la tesut presurile acelea multicolore ce-s la mare moda acum.

Am vazut la Lia Stoica (prietena mea din Suedia cu vulpisoarele ei cusute) ce plapumioare minunate se pot face (pentru copii) din peticute de materiale. Oh, si ce amintiri pastreaza in ele! Sa recunosti rochita de la trei ani, prima camasa de costum, rochia de absolvire … Foarte frumoase „albume” de amintiri care sa-ti mai tina si de cald, sa-ti fie protectie.

 


 

by-margaret-bourke-whiteStirea reconfortanta a zilei: In timpul marii crize, cand si-au dat seama ca femeile sarace folosesc materialul de sac pentru a croi haine copiilor, cateva mori au inceput sa ambaleze faina in materiale diverse si inflorate cu sigla morilor lavabila [America 1939] (via Otilia Ignat)

Fotografia se intituleaza „At the Sunbonnet Sue flour mill” si a fost facuta in Kansas in 1939 de catre Margaret Bourke-White.

Margaret Bourke-White (Margaret White) – nascuta pe 14 Iunie 1904 la New York a incetat din viata pe 27 August 1971, Stamford, Connecticut) – fotograf american cunoscuta pentru contributia ei uriasa in fotojurnalism, in mod particular pentru munca ei la revista Life. Este recunoscuta a fi prima femeie fotograf documentarist acreditata si primita sa lucreze cu armata americana – U.S Armed Forces.

 


 

Margaret White a fost fiica unui inginer proiectant in industria tipografica. a urmat cursurile Columbia University (1922–23), ale University of Michigan (1923–25), Western Reserve University (astazi Case Western Reserve University) si Cornell University unde a inceput sa studieze fotografia intai ca si hobby dar dupa ce a abandonat studiile de la Cornell si s-a mutat la New York City ca liber profesionist. Si-a combinat numele sau cu cel de domnisoara al mamei (Bourke) pentru a-si crea numele profesional. Si-a inceput cariera in 1927 ca un fotograf industrial si de architectura, si-a castigat reputatia pentru originalite iar in 1929 producatorul Henry Luce a angajat-o pentru revista sa Fortune magazine. In 1930 Fortune a trimis-o sa fotografieze uzina Krupp Iron Works in Germania. A devenit una din cei patru membri ai echipei de fotografi pentru Life cand a aparut in 1936 si seria ei de fotografii a Fort Peck Dam din Montana a aparut pe coperta si a insotit povestea primului numar.

Au urmat misiuni pentru eseuri in Germania si Uniunea Sovietica, mai tarziu colaborarea cu armata americana acoperind al Doilea Razboi Mondial, apoi asediul asupra Moscovei; dupa razboi a ajuns in India pentru a face cunostinta cu Ghandi. In timpul razboiului coreean a lucrat in calitate de corespondent de razboi si a calatorit cu trupele sud-coreene. Lovita de Parkinson in 1952, Bourke-White a continuat sa fotografieze, sa scrie si sa publice mai multe carti despre activitatea ei; a urmat si autobiografia Portrait of Myself (1963). S-a retras de la revista Life in 1969.

sursa foto: http://www.reddit.com/

Comentati?