Cimitirul Bellu si legendele sale

Cimitirul Bellu adaposteste numeroase legende si povesti pline de mister, care te duc cu gandul la povesti de dragoste interzise si misticism. Una dintre principalele atractii ale cimitirului este sculptura realizata de Raffaelo Romanelli, care infatiseaza un barbat care sta in genunchi langa o tanara intinsa pe pat. Sculptura impresioneaza prin povestea celor doi indragostiti care au fost inmormantati aici.

cimitirul bellu

Se spune ca la sfarsitul secolului XIX, Constantin Poroineanu, fiul unui mosier din Oltenia, pleaca la studii la Paris. Aici cunoaste o frumoasa frantuzoaica, cu care traieste o poveste pasionala. Tanara ramane insarcinata, insa tanarul nu primeste acordul parintelui de a se casatori. El se intoarce in tara, unde se casatoreste cu altcineva si aduce pe lume un baiat. Acesta la randul sau pleaca mai tarziu la studii la Paris unde se casatoreste in taina cu o frantuzoaica. Ajuns in tara, tanarul afla ca cea cu care s-a casatorit este sora sa … Cei doi indragostiti, rapusi de durerea adevarului, isi pun capat zilelor. Zdrobit de durere, tatal tanarului se sinucide la 15 septembrie 1908, a doua zi dupa intocmirea testamentului prin care lasa toata averea sa de mii de hectare ora?ului Caracal.

O alta legenda din Cimitirul Bellu este legata de „Doamna cu umbrela”, o sculptura distinsa, venita din alta lume. Se spune ca aceasta femeie, Katalina Boschott, profesoara de limbi straine si guvernanta, a trait o intensa poveste de dragoste cu un barbat al timpului sau. Multi spun ca enigmaticul barbat a fost chiar regele Carol al II-lea. Statuia realizata de sculptorul Raffaelo Romanelli a fost comandata la moartea femeii de catre un domn misterios si foarte bogat. Oare de catre cine!?

cimitirul bellu

fotografii si text de Martin Bogdan

3 comentarii pe “Cimitirul Bellu si legendele sale

    1. Cred că internetul este cea mai bună sursă, asta dacă nu găseşti o carte a unui autor specializat (arhitect, istoric, sau mai ştiu eu ce altceva) care să fi fost interesat de cimitirul bellu şi altfel decât de locul de odihnă veşnică al unor oameni.

Comentati?