Bioparc Valencia, un zoo iesit din tipar

bioparc-valencia-zooBioparc Valencia este o mica (25 de acri) gradina zoo din Valencia, Spania, cu o diversa colectie de animale africane. Spre deosebire de spatiile zoo clasice, in care animalele sunt inchise in custi, in Bioparc Valencia ele umbla libere prin parc. Dar nu trebuie sa va fie teama. Bioparc Valencia e ceea ce se numeste o “immersive zoo” – un concept de introducere, „scufundare” a vizitatorilor in habitatul animalelor si nu vice versa. Nu, nu-i un alt fel de zoo chinezesc in care vizitatorul sa fie incuiat intr-o cusca aflata la coada trailerului ce-si face cursa prin tot parcul. In Bioparc Valencia nu sunt custi; delimitarile se fac folosind rauri, iazuri, cursuri de apa, roci pentru a separa oamenii de animale. Barierele sunt invizibile iar animalele se simt ca acasa.

“Vizitatorii au posibilitatea sa-si testeze simturile aproape de animale – doar un parau ii separa. Un curs de apa atat de mic incat cu certitudine hienele (care au un miros atat de fin), simtindu-ne, ar putea cu usurinta sa sara peste el.” scrie HolaValencia.

bioparc-valencia-zoo1

Frica este o emotie cu care multi vizitatori s-au confruntat in aceasta zoo. “Iluzia apropierii si pericolului este atat de reala incat simti aproape fizic descarcarea de adrenalina din timpul intalnirilor riscante cu salbaticiunile. N-am mai simtit asta intr-o alta gradina zoo de nicaieri din lume,” scrie un oaspete.

bioparc-valencia-zoo3

bioparc-valencia-zoo2

Un alt aspect interesant al acestui parc este ca, diferit fata de celelalte gradini zoo, unde speciile diferite sunt tinute separate unele de altele, animalele din Bioparc Valencia coabiteaza in aceleasi zone, la fel cum ar face-o in jungla. Astfel gorilele impart spatiul cu maimutele ori cu emu traind alaturi de zebre. Specii care natural si pasnic traiesc impreuna in salbaticie sunt puse impreuna, in timp ce speciile mai blande, precum lemurii, sunt liberi sa intre in contact direct cu oamenii, fara niciun fel de bariera. Alte bariere sunt pur si simplu ascunse pentru a le da oamenilor sentimentul ca sunt cu totul in salbaticie. (sursa)

bioparc-valencia-zoo4

fotografiile din Bioparc Valencia apartin lui Gabriel Villena

Comentati?