Pavlova

SONY DSCAnna Pavlova, faimoasa balerina rusoiaca, s-a nascut in Saint Petersburg in 1881 si a murit in Haga – resedinta regala si guvernamentala a Olandei – putin dupa a 50-a aniversare in 1931. Dar a fost extrem de prezenta in Londra: casa, cenusa, precum si statuia sa sunt toate aici.

In 1912, Pavlova a cumparat Ivy House in Hampstead, iar astazi aceasta poarta drept eticheta comemorativa o placa albastra. Se bucurase deja de succes in Londra, asa ca atunci cand Alfred Butt a construit Victoria Palace Theatre in 1911, statuia ei ridicata in fata teatrului nu a mirat pe nimeni. Din pacate complimentul nu a multumit-o pe Pavlova, ba chair i-a adus o rece frica superstitioasa si a refuzat sa se uite la ea.

N-ar fi fost dezamagita deci in 1939 cand, din motive de securitate, a fost pusa la pamant. Dupa razboi statuia a disparut; n-a mai fost niciodata gasita dar o copie a fost repusa la locul ei in 2006.

Pavlova si-a format propria companie de balet ce a facut turul planetei, o inovatie ce a adus astfel baletul mai aproape de mai multi oameni decat ar fi avut acces la el in mod normal.

In timpul unei calatorii cu trenul in Olanda, cand acesta a deraiat, a iesit in hainele de noapte din cuseta ei pentru a vedea ce se intampla; a facut pneumonie si a murit cateva saptamani mai tarziu. Incinerarea ei a avut loc in apropierea casei sale din Londra, la Golders Green Crematorium unde cenusa i-a si ramas.

Cu toate acestea, si cu toate legaturile ei londoneze cel mai frumos omagiu (se spune) vine din Noua Zeelanda: delicioasa Pavlova – merengue, fructe si frisca.

Comentati?