Viata fara telefon mobil

Viata fara telefon mobil

Telefoanele mobile au invadat absolut fiecare domeniu al vietii moderne civilizate. Pentru a intelege pe deplin modul in care aceste dispozitive ne-au afectat, este important sa realizam exact ceea ce au devenit. Departe-s duse zilele in care un telefon era doar un mijloc de comunica sau un mod de a trimite persoanei iubite un mesaj rapid. Telefoanele au devenit rapid, mult prea rapid!, adevarate calculatoare in buzunarele noastre.

Astazi, telefoanele au capacitati mai mari de calcul decat cele mai inalt tehnologizate PC-uri pentru jocuri de-acum mai putin de un deceniu in urma, folosesc mai multe aplicatii si au conexiune la internet mai rapida si mai sigura. Jocurile pe mobil au trecut de la cele pentru copii si adolescenti la o distractie iubita de toata lumea de la 5 ani la 95 de ani datorita evolutiei rapide a graficii pentru mobile, a performantei procesoarelor si a hardware-ului.

E-mailul, o data domeniul exclusiv al calculatoarelor si desktopurilor, este acum ceva ce il are aproape oricine pe telefon de la iPhone, Android sau Blackberry. A devenit obisnuinta, datorita confortului oferit de e-mailul de pe smart phone-urile noastre, sa ne intrerupem timpul dedicat prietenilor, celor dragi si chiar jumatatilor noastre pentru a ne verifica „Crack-berry-ul”. Asa ca viata fara un telefon mobil nu mai inseamna doar viata fara apeluri rapide si usoare. Inseamna sa renuntam la statia de lucru mobila, e-mail-ul portabil, platforma de joc portabila si cititorul eBook de buzunar.

Ramane insa intrebarea: este asta un lucru rau? Pentru ca multi dintre noi au uitat aproape complet ce inseamna cu adevarat sa se concentreze pe ceea ce fac si nu mai stiu cine sunt cu adevarat. Conceptul de a fi „prezent” este ceva ce a dus „constiinta moderna” la o memorie a trecutului drag, un trecut cand vremurile erau mai bune, cand oamenii intr-adevar ascultau ceea ce spuneai la masa de seara si cand iubitul/ibita nu intrerupeau conversatia pentru a apuca compulsiv mobilul si a verifica ultimul e-mail corporativ.

Citeam recent despre un tip ce si-a intalnit un prieten, responsabil al unei mari corporatii, a mai multor site-uri web si a unui mare numar de proiecte de insemnatate cruciala. Acest tip extrem de ocupat, atunci cand iPhone-ul a inceput sa-i sune, i-a redus volumul soneriei. Cand aparatul a inceput sa zbarnaie a doua oara, el pur si simplu l-a pus pe silent! Si-a oprit de fapt comunicarea cu lumea din exterior pentru a se concentra mai bine pe discutia ce o avea. iPhone ii era inca functional, si a inceput sa-i arate celuilalt barbat fotografiile din recenta vacanta, si-a putut programa o intalnire viitoare si chiar sa-si ia note detaliate cu privire la conversatia lor. Ceea ce telefonul sau nu a putut sa faca a fost sa intrerupa o conversatie cu un vechi prieten si coleg. Putem invata un mesaj extrem de valoros din aceasta poveste: Viata nu inseamna sa stai in pozitie de drepti la fiecare e-mail, ori sa verifici ultimele postari de pe Facebook. Este vorba despre oameni, despre relatii. Sa nu lasam aceste dispozitive zumzaitoare, vibratoare, taraitoare sa ruineze tesatura asta extrem de fina a relatiilor inter-umane. Un telefon mobil poate fi un instrument extrem de util, dar este doar atat: un instrument, nu un stil de viata.

2 comentarii pe “Viata fara telefon mobil

  1. Iulian Florea

    - Edit

    Reply

    Nota 10.
    Precizare: notarea este clar obiectiva. Orice asemanare cu intamplari sau persoane reale este pur intamplatoare, si nu a influentat notarea.

Comentati?