Citeam azi cronicile a doua concerte Leonard Cohen semnate Rozana Mihalache, aici si aici, sensibile, minunate, genul de cronica pe care o simti, o ai in suflet, e gata sa erupa dar nu-ti iese. Iar cand o citesti la cineva ca Rozana, nu poti fi decat fericit ca a mai simtit cineva la fel si a avut si talentul sa puna sentimentele in vorbe! Asa m-am hotarat sa postez o bijuterie pe care am gasit-o oarecum din intamplare: „This Beggar’s Description”.
Un documentar sensibil, coplesitor chiar, ce se vrea o cronica a vietii lui Philip Tétrault, poet si muzician din Montreal, diagnosticat cu schizofrenie paranoica. Un promitator atlet ca si copil, Philip a inceput sa experimenteze schimbarile de stare inca de pe la 20 de ani. Familia sa, inclusiv fiica sa, au impartasit impreuna cu el sentimentele sale contradictorii de dragoste, vina, rusine, manie si le-au imortalizat pe camera. Regizorul filmului Pierre Tétrault (fratele lui Philip) foloseste o multime de imagini distruse, tulburi alaturi de o muzica discordanta (a lui Donald Quan) pentru ambianta.
Melodiile lui Cohen deasemenea sunt folosite pentru a acompania imaginile, iar Leonard Cohen insusi, admirator de mult timp al poeziei lui Philip, are o aparitie importanta la sfarsitul filmului. Intr-o scena deosebita, plina de umor, Cohen cu o sticla de suc de rosii, iar Phil cu nelipsita sticla de alcool stau pe o banca in „Leonard’s Park” in Montreal incercand sa-si dea seama cat de mult s-au cunoscut reciproc. 9 minute de incredibila candoare, caldura, prietenie, firesc. Picnic in parc – filmand adierea cu Leonard Cohen.