Curiozitati cu … servetele

Ti-a venit o idee dar n-ai pe ce s-o notezi? Nicio grija! Fa doar ce au facut si urmatoarele personaje, adica pune mana pe orice gasesti in fata ta si noteaza. Nu se stie niciodata ce idee mareata poate deveni in viitor. (sursa: Bathroom Reader Institute’s books)

Suportul: servetul de cocktail
Autori: Rollin King si Herb Kelleher

Povestea: Kelleher era avocat. King era bancher si pilot ce conducea o micuta linie de chartere. In 1966 se aflau intr-un bar in San Antonio. Conversatia ducea spre ideea unei linii aeriene care sa efectueze zboruri scurte intre state, la costuri scazute. Au gandit rutele si o strategie de business doar pe o bucata de servetel de cocktail. Uitandu-se pe notitele de pe servet Kelleher a spus: „Rollin, esti nebun, hai s-o facem!” Si asa s-a nascut Southwest Airline.

(desi suna foarte frumos ca poveste, invitat in 2007 pentru un interviu la The Dallas Morning News Rolling King a spus ca povestea servetelului si a ideii de afaceri ramane doar o poveste, frumoasa, dar neadevarata).

Suportul: Hartia igienica
Autor: Richard Berry

Povestea: Berry, solist R&B, era intr-un club in 1957 cand a auzit o melodie cu un ritm latin ce i-a placut. S-a dus la toaleta clubului, a luat ceva hartie igienica si a scris versurile pentru „Louie, Louie”.

Suportul: Dosul unui bon de la supermarket
Autor: W.C.Fields

Povestea: In 1940 Fields avea urgenta nevoie de bani. A mazgalit ideea unui scenariu pe o hartie ce a gasit-o in buzunarul sau si a vandut-o catre Universal Studios pentru 25.000$. In mod ironic ideea scenariului era despre Fields incercand sa vanda un scenariu unui studiou de film. A fost ultimul sau film: „Never Give a Sucker an Even Break” in 1941.

Suportul: Spatele unei scrisori
Autorul: Francis Scott Key

Povestea: In 1814 Key, avocat, s-a adresat fortelor navale britanice in Chesapeake Bay pentru a pleda in favoarea eliberarii unui prizonier. Britanicii au fost de acord, dar in timp ce Key tocmai sosea, ei se pregateau de atac, astfel ca l-au retinut pana batalia a luat sfarsit. Din punctul unde se afla a urmarit intregul bombardament; batalia in sine si vederea drapelului in conditiile de lupta l-au inspirat si a scris, pe singura bucata de hartie ce o avea la el (o scrisoare uitata intr-un buzunar), versurile „The Star Spangled Banner” adica Imnul National al SUA.

Suportul: un servetel de cocktail
Autorul: Arthur Laffer

Povestea: In Septembrie 1974, Arthur Laffer, professor de Economia Afacerilor la USC bea un pahar intr-un restaurant in Washington DC cu prietenul sau Donald Rumsfeld (ce avea sa devina mai tarziu consilierul Presedintelui Gerald Ford). Discutia ce o aveau era despre economie, taxe si ce trebuie sa se intample in timpul unei recesiuni. Laffer si-a mutat paharul de pe servetel si a desenat un simplu grafic pentru a iulstra ideea ca la un moment dat, cresterea taxelor duce la scaderea veniturilor. Graficul, cunoscut drept „Curba lui Laffer” a devenit mai tarziu baza politicii economice a Presedintelui Reagan.

Suportul: un servetel
Autori: Roger Christian si Jan Berry

Povestea: La inceputul anilor ’60 Roger Christian, unul din DJ-ii de top din Los Angeles, a scris impreuna cu Jan Berry, multe din hiturile pentru Jan si Dean. Intr-o noapte el si Jan se aflau la o petrecere iar Christian a inceput sa mazgaleasca versurile unei noi melodii – „Honolulu Lulu” – pe un servetel. Cand au parasit restaurantul, Jan a cerut servetelul intentionand sa mearga la studio sa lucreze la aranjamentele muzicale; au realizat ca uitasera servetelul pe masa, asa ca s-au grabit inapoi, dar chelnerita il aruncase deja. Au incercat sa reconstruiasca melodia, dar n-au reusit. Epuizati, au hotarat sa se mai intoarca o data la restaurant si au cotrobait prin gunoi pana la 4 dimineata, cand au reusit in final sa-l gaseasca. Cautarile lor au fost rasplatite: „Honolulu Lulu” a fost nr.11 la nivel national in topuri.

Suportul: spatele uni plic
Autorul: Abraham Lincoln

Povestea: In drumul sau spre Gettysburgh pentru a comemora batalia de acolo, Lincoln si-a facut cateva insemnari legate de discursul ce urma sa-l tina – de altfel celebrul Discurs de la Gettysburg, unul din cele mai citate de catre istoria SUA. Unul din lucrurile spuse in discurs se referea la faptul ca probabil urmasii nu-si vor aminti despre ce s-a vorbit la aceasta comemorare. Dupa cum a dovedit-o viitorul, discursul a devenit mai celebru decat batalia in sine.

Comentati?