Cea mai veche firma din lume

Kongō Gumi Co., Ltd. (株式会社金刚组; Kabushiki Gaisha Kongō Gumi) a fost cea mai veche firma din lume operand in ultimii mai bine de 1400 de ani. 14 secole! Puteti sa va imaginati asta?

Cu sediul in Osaka, aceasta firma de familie, avand drept obiect de activitate constructiile, isi are originile in 578 cand Prince Shotoku si-a chemat membrii familiei (Kongō Baekje Korea) in Japonia pentru a construi templul Buddhist Shitennō-ji, ce inca exista. Vreme de secole Kongō Gumi a participat in zona constructiilor, multe cladiri – inclusiv Osaka Castle, Templul Hōryū-ji (in fotografia de mai jos), Nara si Shitennō-ji.

horyu-gakumonji-lr2

Un pergament din secolul XVII, lung de mai bine de 3 metri, urmareste 40 de generatii de la inceputuri, cu tot cu aliante – atat pentru fete cat si pentru baieti.

Consecinta indirecta a bulei imobiliare experimentate de Japonia in anii ’80, compania nu a mai fost in stare sa recupereze pretul pamantului achizitionat, astfel ca a declarat falimentul in Ianuarie 2006. Bunurile sale au fost achizitionate de Takamatsu Corporation. Inainte de lichidare compania avea peste 100 de angajati si o cifra anuala de afaceri de 70 de milioane de $ in 2005 si se specializase pe constructia de temple budiste.

Cum de a durat o companie atat de mult? Potrivit spuselor ultimului presedinte – Masakazu Kongō – flexibilitatea companiei in a-si alege liderul ii explica longevitatea. Intr-adevar, in loc sa transfere business-ul fiului mai mare, afacerea a fost primita de fiul cel mai capabil, competent si sanatos. In plus, nu intotdeauna a fost fiul mostenitorul. Al 38-lea lider a fost – de exemplu – bunica Masakazu. Un alt amanunt interesant: sotii femeilor din familie au luat prin traditie numele familiei Kongō, ceea ce explica faptul ca familia a putut sa continue sub acelasi nume, chiar si cand niciun fiu direct nu a putut-o prelua. (sursa foto: worksthatwork.com/3/kongo-gumi; sursa: Wikipedia/Business Week)

Comentati?