Momentul decisiv

henricartierCentrul Pompidou are o expozitie dedicata lui Henri Cartier-Bresson, celebru pentru „momentul decisiv” sau geniul sau fotografic de a alege clipa precisa care face dintr-o fotografie comuna una memorabila. Cinci sute dintre fotografiile sale, desenele, picturile, filmele si alte documente (cunoscute, ori mai putin celebre) vor fi prezentate pentru a marca zece ani de la moartea sa.

Fotografia inseamna sa pui mintea, ochiul si inima pe aceeasi directie, in armonie cu fotografia ce urmeaza a fi facuta.

la-gare-saint-lazare

Activ de la inceputul anilor ’20 si pana inainte de sfarsitul sau din 2004, Cartier-Bresson a lasat in urma sa mii de printuri. Acestea au fost atent cernute si catalogate de catre fundatia ce-i poarta numele. In plus, arhiva sa de notite, scrisori si publicatii este acum disponibila cercetarii. Retrospectiva de la Centrul Pompidou arata bogatia calatoriilor fotografului, schimbarile succesive si diferitele etape ale dezvoltarii sale ca artist, bref incearca sa demonstreze ca nu a fost doar un Cartier-Bressons, ci mai multi.

In loc de mituri si scurtaturi, expozitia de la Centrul Pompidou incearca o noua privire asupra operei celui mai faimos fotograf francez.

henricartier-bresson

cartier-bresson2

Comentati?