10 locuri secrete pe pamant – ep.1

Lumea este plina de locuri secrete si exclusiviste, invaluite in mister, despre care uneori nici macar nu stim ca exista si pe care nu le-am putea vizita chiar daca ne-am dori asta (si nu e vorba doar de posibilitati materiale). Iata 10 din cele mai importante locuri din lume ce sunt inchise publicului larg:

10. Mezhgorye
Este un oras inchis, din Rusia, ce se crede ca este camin pentru cei ce muncesc la secretul absolut, muntele Yamantaw ce are o inaltime de 1.640m si este cel mai inalt munte din sudul Uralilor. Orasul, fondat in 1979, este suspectat de SUA ca gazduieste o facilitate nucleara secreta ori probabil un buncar. Proiecte mari de excavatii au fost observate de satelitii americani pe la sfarsitul anilor ’90 in timpul guvernului pro-vest al lui Boris Eltin, dupa caderea Uniunii Sovietice. Doua garnizoane Beloretsk-15 respectiv 16 au fost construite in varful muntelui.

Repetatele intrebari ale americanilor au generat pana la urma si cateva raspunsuri; nu toate insa identice. De la mina, la zona de depozitare a comorilor sau a unor rezerve alimentare, pana la buncar pentru liderii rusi in cazul unui atac nuclear, sunt cateva din raspunsurile date de oficialii rusi. Unii o suspecteaza a fi chiar un fel de Area 51 a rusilor, insa adevarata menire a acestui loc nu o stiu decat foarte putini oameni. Asadar, iata un loc in care nu vom putea merge niciodata, oricat de mult am iubi misterul.

9. Arhivele secrete ale Vaticanului
Au fost mentionate intr-o lista a arhivelor, asa ca nu sunt chiar atat de secrete cum le sugereaza numele. Aici puteti gasi si vedea orice document doriti, insa nu puteti, sub nici o forma sa patrundeti in arhive. Trebuie sa depuneti o cerere pentru documentul dorit, iar acesta urmeaza a va fi furnizat. In ciuda enormitatilor scrise de Ron Howard si Dan Brown in „Ingeri si Demoni”, documentele sunt toate disponibile si nu exista copii ale unor teorii stiintifice suprimate sau mari lucrari interzise. Singurele documente la care nu aveti acces sunt cele ce nu au inca 75 de ani vechime (in scopul protejarii informatiilor diplomatice si guvernamentale). Indexurile sunt disponibile celor ce vor sa vada daca documentele exista in arhive. Arhivele secrete ale Vaticanului au fost estimate a contine documente stranse pe 84 de km de rafturi.

8. Club 33
Contrar credintei generale, Disneyland are o licenta completa de bauturi alcoolice, folosita cand parcul se inchide pentru publicul larg si gazduieste petreceri private. Insa exista un loc in Disneyland ce este deschis non-stop si unde se vand intotdeauna bauturi alcoolice: Club 33. Acesta este un club privat, localizat in mijlocul sectiunii Pietei New Orleans din Disneyland. Oficial tinuta ca un secret al parcului tematic, intrarea in club este langa restaurantul Blue Bayou, pe Royal Street 33, si are ca semn de recunoastere o placuta ornata, cu nr.33 gravat pe ea. Calitatea de membru a acestui club se obtine destul de greu si este usor cam piperata: intre 10-30.000$ si aduce cu ea si un loc de parcare (oare cine vine cu masina cand vine sa bea la acest club?!). Singurul impediment in afara taxei este faptul ca inscrierea acum pe lista de asteptare o sa va faca putin cam insetati, pentru ca lista este pe 14 ani inainte.

7. Moscova Metrou2

Acesta se presupune ca este un sistem subteran de metrou din Rusia, ce este secret, si care pare a fi o linie paralela cu metroul public. Sistemul a fost construit – se presupune – pe timpul lui Stalin, avand si un nume de cod – D6 -, de catre KGB. Jurnalistii rusi scriu ca existenta liniei 2 nu este confirmata dar nici negata de serviciile de securitate ale Federatiei Ruse sau de administratia metroului moscovit. Lungimea ei – se zvoneste – o depaseste pe cea a metroului public. Ar avea 4 linii si diferente de nivel intre 50 si 200 de metri adancime. Pare sa lege Kremlinul de sediul FSB, aeroportul guvernamental Vnukovo2 si orasul subteran de la Ramenki, alaturi de alte locatii de importanta nationala. Inutil de spus ca faptul ca nimeni nu confirma existenta ei face ca acest loc sa fie si mai greu de vizitat!

Comentati?