Toamna

pininterestA venit toamna. Am vazut-o eu azi: in ochii unei babe.

M-am intersectat cu femeia pe portiunea dintre gara si sediul BRD. O secunda i-am intalnit privirea si m-a cotropit caldura aceea blanda si nuantele de auriu-aramiu. As fi putut sa trec mai departe.

– Doamna, ma iertati, dar nu stiu de ce am senzatia ca … nici nu stiu cum sa va spun …
– Ca ati vazut toamna? Da, e la mine in privire. A venit exact pe 1 septembrie.

Oarecum relaxat, usor suspicios, fac urmatorul pas si spun cu un haz vadit cu nuanta de ironie:
– Ieri adica!
Raspunde ferm, fara inflexiuni, limpede si fara sa zambeasaca:
– Nu, tinere. A venit exact pe 1 septembrie 1976. Probabil nu te nascusesi inca sau erai prea mic sa o fi sesizat atunci. Nici eu nu bagasem de seama semnele ce i-au stat inainte. Mai intai mi-a murit o frunza. Apoi mi-a plecat o randunica, apoi o barza, apoi o alta pasare pe care nu o cunosteam si abia apoi … si abia apoi … S-a oprit din vorbit si inaintea vreunei reactii a trecut pe langa mine usor, asemeni unui fosnet imperceptibil de frunze. Am privit in urma ei si am ramas tintuit de intamplare si de o anume bucurie a mea pentru povestirile fara sfarsit.

Nu am alergat in urma ei asa ca nu stiu sa va spun ce s-a intamplat apoi. Foarte probabil ca apoi sa fi plecat el, cel care daduse sens anotimpurilor infloritoare. Sau foarte probabil ca altceva sa fi adus acea toamna de neuitat. Sau cine stie? Cert este ca marile toamne le intalnesti in priviri. – Emilian Eli Pintea

Llanrwst, Wales via mehir(photo credit1: pininterest; photo credit2: via mehir)

Comentati?