Campia cu borcane

Mii de urne zac peste tot pe unde vezi cu ochii, imprastiate pe tot platoul Xiangkhoang din Laos. Unele sunt mici, altele mari – cele mai multe mult prea mari sa fi fost vreodata folosite la gatit, ori sa fi avut vreodata vreun aliment depozitat in ele! Si-atunci oare care sa fi fost scopul lor? Arheologii au muncit ceva timp asupra acestui mister si cred ca au gasit raspunsul.

Studii din anii ’30 sugereaza ca aceste urne ar avea ceva in comun cu un ritual al inmormantarii, iar cercetari efectuate de-a lungul timpului par sa confirme acest lucru.

Originare din epoca fierului, urnele sunt exemple incredibile a ceea ce s-a putut crea cu uneltele potrivite la timpul respectiv. 90 de locuri funerare au fost descoperite continand intre 1 si 400 de urne. Discuri de piatra au fost descoperite marcand un mormant si un numar de alte morminte au fost descoperite in apropierea uneia dintre urne. Doar trei zone sunt deocamdata deschise vizitarii.

Diferite dovezi – atat de ardere cat si de ingropare – au fost deasemenea descoperite in 1994 cand cercetari suplimentare au fost demarate. Cercetatorii nu sunt siguri de ce unele corpuri au fost incinerate iar altele doar ingropate, dar in zona locuiesc oameni inca din secolul 11 si si-au incinerat traditional elitele si le-au ingropat bunurile comune.

Unele povesti ale zonei au crescut si s-au invechit impreuna si alaturi de urnele cu pricina. Una din ele spune ca un urias a castigat o mare batalie si le-a cerut localnicilor vin de orez. Iar localnicii cred ca pestera a fost de fapt un cuptor iar urnele nu sunt din piatra ci din lut ars in acest cuptor urias.

O alta poveste spune ca urnele au fost folosite pentru a colecta apa de ploaie din ploile musonice pentru calatorii ce ar fi putut ramane fara apa. Oricare ar fi adevarul despre aceste uriase vase, ofera o imagine incredibila a epocii fierului si a unora din obiceiurile oamenilor vremii.

Comentati?