Salvarea: numele ei este Mila

beluga-whale Balena Beluga, cunoscuta ca si Balena alba, este oficial (din octombrie 2008) specie pe cale de disparitie. Are 3 pana la 5 metri lungime si o greutate medie de 1,6 tone. In perioada 1994-1998, numarul de balene albe din Oceanul Arctic a scazut cu 50% si nu a mai urcat de atunci. Potrivit cercetatorilor, doar 375 de exemplare mai traiesc astazi in regiunea Cook Inlet, in largul peninsulei Alaska.
three-beluga-whales
Balenele albe figurau pe lista speciilor amenintate a Uniunii pentru Conservarea Planetei (IUCN) inca din 2006. Comisia americana pentru mamifere marine, initiata de Congres a cerut in mod repetat ca aceasta specie sa obtina statutul de specie amenintata din partea Marinei Nationale. Ca o curiozitate extrem de interesanta trebuie sa stiti ca inteligentele balene Beluga sunt printre primele balene ce au interactionat cu oamenii si au muschi faciali ce le permit chiar sa zambeasca.

whale-saves-diver
Ar putea parea ca este un moment de teroare – o tanara scafandru are piciorul intre falcile unei balene beluga. De fapt, a fost un moment absolut extraordinar! Un animal sare in ajutorul unui om! Yang Yun – 26 de ani, lua parte la un concurs de scufundare fara echipament de respiratie, intr-un bazin mai adanc de 7m cu apa la temperaturi arctice, printre balenele ce locuiesc in el.

Tanara a sarit in bazin, a ajuns pana aproape de fundul lui, a stat cat de mult a putut fara sa respire, dar cand a incercat sa se ridice la suprafata si-a dat seama ca are picioarele paralizate de crampe survenite din cauza expunerii la temperatura scazuta a apei. In acel moment Mila, balena Beluga a luat-o de o mana, sau mai degraba de o parte a corpului.

yang-yun
Mila incearca sa o manevreze pe Yun, cu gura ei, inainte de a o impinge spre suprafata. Balena a fost creditata cu meritele de a o fi salvat pe tanara de 26 de ani. „Am vazut dintr-o data fata fiind impinsa spre suprafata bazinului cu piciorul prins in gura Milei” spune un oficial al Polar Land din Harbin, nord-estul Chinei.

yun and beluga
Balenele Beluga, ce traiesc in zona arctica si sub-arctica, si care se hranesc cu mici pesti si calamari, au doar dinti mici, astfel ca Yang nu a fost nicicum ranita.

La adancimea de 7m si sub aceasta adancime, presiunea apei tine corpul jos, in mod particular daca, la fel ca si in acest caz, membrele sunt efectiv paralizate de frig. Retraind drama, Yang Yun spune: „Am inceput sa ma sufoc si sa ma scufund si mai mult si mi-am zis ca asta a fost pentru mine – ma impacasem cu gandul ca eram ca si moarta. Pana cand am simtit aceasta incredibila forta sub mine impingandu-ma catre suprafata”.

Mila, balena Beluga si-a dat seama ca tanara se afla in dificultate si folosindu-si nasul extrem sensibil, gen delfin, a ghidat-o spre suprafata pe Yang. „Mila a sesizat pericolul inaintea noastra” explica unul din organizatori. „Este un animal foarte sensibil care munceste mult cu oamenii, colaboreaza foarte bine cu toti cei de la bazin, iar aceasta tanara ii datoreaza viata sa Milei”.

5 comentarii pe “Salvarea: numele ei este Mila

Comentati?