21 Ianuarie

1905 – s-a nascut Christian Dior la Granville (Manche) in inima unei familii de avizati inventatori ai binecunoscutei (la acea vreme) marci de detergent „Saint-Marc”; a crescut intr-o ambianta foarte belle-epoque. Aparent, a fost atras inca de copil de muzica, desen si confectionarea de costume. O anecdota spune ca in 1919, la un targ in Normandia, o ghicitoare i-ar fi prezis: „femeile vor profita de tine, si datorita lor vei reusi”.

In Februarie 1947 Christian Dior aprinde literalmente moda de dupa razboi cu prima sa prezentare, rezultat al unei munci intense in colaborare cu echipa sa, devenind astfel primul croitor. Este practic nasterii unei noi femei, o conceptie radical avangardista: talie cambrata, piept mare si rotnd, umeri ingusti, picioare descoperite pana la 30 cm deasupra solului.

1924 – a murit Lenin – Vladimir Ilici Ulianov – la varsta de 54 de ani; fondatorul Rusiei sovietice a condus afacerile tarii sale din 1917, dupa ce liderul partidului bolsevic a preluat puterea in Rusia, o tara ce era deja afectata de abdicarea tarului Nicolae al II-lea si de angajarea in dificilul prim Razboi Mondial.

Comentati?