O banca a scos pe piata radioactivitate

O pensionara a aflat absolut din intamplare ca banii luati de la o banca din Moscova erau puternic radioactivi. Yelena Kryzhanovskaya, 61 de ani, a mers la banca de unde a retras 50.000 de ruble din contul personal. Cand a ajuns acasa a ascuns bancnotele sub perna, unde au ramas pentru doua zile. „Am acasa un aparat casnic de masura a radiatiilor. L-am cumparat ca sa-mi verific produsele alimentare, iar cand i-am dat drumul, am vazut ca indica un nivel urias de radiatii in casa mea. Am inceput sa dau ocol casei cu el pornit si am gasit sursa radiatiilor” spune doamna Kryzhanovskaya.

A sunat imediat serviciile de urgenta care au stabilit ca nivelul radiatiilor era de peste 20.000 de ori mai mare decat normalul admis, comparabil cu cel de dupa catastrofe la centralele nucleare. Nivelul radiatiilor era de 8,2 Ra pe ora, cand nivelul normal al radiatiilor reziduale este de 10-20 micro Ra pe ora, iar expertii au concluzionat ca doar bancnotele produceau radiatii, asa ca le-au pus intr-un container de plumb si duse intr-un depozit pentru reziduuri nucleare.

„Pentru moment nu simt ca sanatatea mi-ar fi fost afectata in vreun fel, insa sunt in permanenta nervoasa. Sunt foarte ingrijorata.” Pensionara este deasemenea ingrijorata in legatura cu momentul in care ii vor fi returnati banii, si are in vedere sa scrie Dumei de Stat pentru a-si recupera banii si pentru a primi daune morale si fizice.

Banca nu are nici cea mai vaga idee unde ar fi putut fi contaminati banii si suspecteaza ca ar proveni de la o organizatie ce lucreaza cu material nuclear sau poate de la o institutie medicala ce lucreaza cu echipament cu raze X. Cert este ca nu este deloc un caz singular in Moscova. In vara lui 2010, 380 de bancnote de diferite valori au fost contaminate cu Iod-131. Timpul de injumatatire al acestui izotop este de 8 zile, si astfel banii nu au fost considerati periculosi pentru oameni. Pentru ca banii au fost descoperiti cu totii in acelasi intr-un singur oras, expertii au presupus ca au fost pusi in circulatie dintr-o sursa locala. Insa sume mici de bani radioactivi apar cu regularitate.

Comentati?