Doamnelor si Domnilor, Mr. Leonard Cohen

Leonard Cohen, la fel ca si Bob Dylan, Sean Connery ori Anthony Hopkins (ca sa-i enumar doar pe cei mai dragi mie), apartine acelei clase – binecuvantate – de oameni care-si petrec viata elegant si fara ostentatie, avand un capital de maretie deja acumulat in tinerete.

Muzicianul, poetul si scriitorul nascut in Montreal ne este alaturi de o vesnicie si totusi nimeni nu s-a saturat si n-o sa se sature vreodata de cuvintele lui – scrise, cantate ori ambele deopotriva.

Cum Mr.Cohen a implinit 78 de ani si a ales sa-i sarbatoreasca din nou in Romania m-am gandit ca in afara de a merge la concertul sau, in special pentru cei ce nu au putut de data asta, ii putem spune si altfel „La multi ani!”: impartasind imagini cu poetul si detinatorul unui loc in Rock and Roll Hall of Fame, al Order of Canada si a peste 200 de versiuni cover ale impresionantului „Hallelujah”, cu omul ce ne incanta inca oferindu-ne sclipirile din calimara sa.

Urmatorul film este o adevarata bijuterie. Regizat de Donald Brittain in 1965, este cu adevarat portretul unui tanar artist. Un Cohen de 30 de ani, ferches, energic, increzator, cu deja 4 carti aparute si cu o reputatie in plina crestere. Intre discutiile despre I-Ching, a fi vegetarian si vizita din Havana filmul sugereaza ceea ce de altfel s-a si intamplat: Cohen este pur si simplu gata pentru succese si mai mari iar imaginile capturate de Brittain par sa contina semintele a ceea ce cunoastem deja ca a inflorit atat de viu dupa aceea: ochii, mainile, vocea … chiar si umerii usor cazuti. Un film de vazut pentru orice fan Cohen.

Doamnelor si Domnilor … Mr.Leonard Cohen de Donald Brittain & Don Owen, National Film Board of Canada

Angel, productie National Film Board of Canada este clasificat drept un film experimental. O fata, un baiat si un caine. Toti si o pereche uriasa de aripi albe cu buline negre. Totul pe muzica lui Leonard Cohen interpretata de Stormy Clovers.

Poets on Film No. 1 – National Film Board of Canada este parte a unei serii de scurte animatii ilustrate de munca poetilor canadieni. Poemul lui Cohen – „A Kite is a Victim” – citit de Paul Hecht, este imperecheat cu extrem de viu coloratele desene semnate Elizabeth Lewis. Merita sa-l vedeti pe tot, insa daca sunteti interesati doar de Cohen atunci intre minutul 1:50 si 3:17 il aveti pe el in exclusivitate.

Cate cuvinte valoreaza o imagine? Poen, un film cu totul aparte, de Josef Reeve, National Film Board of Canada incearca un raspuns. Ceea ce avem aici este un poem din nuvela „Beautiful Losers” a lui Leonard Cohen, citit chiar de el de patru ori la rand. Proaspat, provocator … Nu doar vizual este ciudat si interesant, dar urmarirea gradului in care evolueaza perechea cuvant-imagine, cum se schimba intelesul poemului sau cum da macar noi ocazii de interpretari, intriga de-a dreptul.

Comentati?