Politica in Ardeal

In urma cu doua zile, am descoperit absolut intamplator ca in grila de cablu RCS&RDS am doua noi posturi, pentru care nu mi-am dat acordul (cum nu m-a intrebat nimeni nici cand au fost altele scoase din grila pe care am platit-o si care reprezinta de fapt un contract intre mine, consumator, si RCS, furnizor de servicii).

Transilvania LOOK este unul dintre ele si va anunt ca aici puteti admira un mod revigorant de a face televiziune. Fara istericale, fara greseli de gramatica ori de exprimare, fara silicoane si fuste mai scurte decat bikinii.

Pana si talk showrile electorale au alt parfum. Va invit sa cititi un fragment din emisiunea de Vineri seara. Numele candidatului este (din pacate pentru noi ceilalti ce nu suntem din Cluj) irelevant pentru ca Domnia sa candideaza pentru CJ Cluj. I-l veti gasi totusi in materialul de mai jos. Emisiunea din care am extras secventa este „Servus Talk” si-l are ca si gazda si moderator pe Bogdan Bob Radulescu caruia ii apartine si definitia urmatoare a politicii:

„Politica, la fel ca si prostitutia, nu este o meserie, ci un stil de viata.”

Si totusi, dupa aceasta definitie are loc in studio o emisiune electorala din care mai jos aveti un fragment. Judecati singuri:

„Cum vedeti dumneavoastra politica, apropos de politica?

Ca o nunta, doua mirese si un nanas care sta la masa si rade la public. O nunta fara muzicanti, la care se ia cinstea dupa fiecare meniu, in care meniul este ciclul electoral sau alegerile si prima combinatie a fost intre o mireasa, de fapt sunt doua mirese, imbracate in rosu, doua surori a caror parinti au murit intr-un accident tragic intr-o zi de Craciun in 1989 pentru ca mergeau pe contrasensul istoriei cu masina. Au ramas orfane, in grija bunicii si cresterea lor, fara rugaciunea “Ingerasul” cand au fost mici, fara “Tatal Nostru” cand au fost la scoala si “Crezul” cand au ajuns mature le-au facut sa nu mai aiba morala la nunta.

Prima data, mirele pe care-l curteaza, un barbat de casa, care totdeauna a trait prin noi insine, s-a casatorit cu fiica cea mica, mai hrapareata, cu trei trandafiri rosii in piept, un rosu mai de culoarea focului, luat dintr-un steag cu secera si ciocanul, a tinut casnicia doi ani dupa care s-a retras dupa cortina. Al doilea meniu, l-a gasit pe mire singur, cu sora cea mare acompaniindu-l de dupa cortina cand a inceput sa consume bautura de la nunta. In tot acest rastimp, nasul, zambind la masa, in dispret fata de meseni, fata de invatatii de la nunta, cu o sticla de apa de plosnita, ca in filmul lui Ilarion – Petrolul, aurul si ardelenii – pe care intr-un mod foarte ironic si poate sa zic scria Teacher.

La masa era si o invitata de-a nasului, o doamna pestita bine, cu posete care nu cadreaza cu tinuta oamenilor de la tara, mai venea din cand in cand sa-l acompanieze, nasul fiind singur la masa, sotia lui ne-prea-implicandu-se.

In tot acest rastimp, socrul mare se retrage de la nunta, ramane soacra mica, mai guraliva, mai plina de verva, vorbareata, dar fara substrat, poate ruda cu bunica fetelor, dupa felul lor de-a fi.

Asa se deruleaza primele meniuri. N-avem o mireasa in alb asa cum este la nunta, nasul sta cu o galeata unde ia cinstea dupa fiecare meniu, pe care scrie “Aici sunt banii dumneavoastra”. Se termina al doilea meniu, se retrage mirele si raman cele doua surori, jucand rolul una de mire, cealalta de mireasa; nu rezista meniul decat 30 de minute, se retrage cea mare, la insistentele surorii mai mici, care avea un singur trandafir, dar mai mare. Cam asta este al treile meniu si ramane in cele din urma sora cea mica, fara mire, fara sora cea mare, dar cu nanasul la masa. Si-acum suntem in fata unui fapt implinit. La usa caminului cultural vine adevarata mireasa, imbracata in alb, cu un voal frumos prin care I se vede un singur ochi. Celalalt ochi al miresei il vor vedea cetatenii pe buletinul de vot. Votati PNTCD sa vedeti ce-al doilea ochi al miresei, sa puteti privi spre viitor.

Cei care n-ati prins cine a fost mirele, mireasa, mireasa in rosu, nanasu mare, puneti mana pe telefon si intrebati-l pe Domnul Gheorghe Fataceanu PNTCD, dar n-aveti cum sa nu va dati seama.” (foto credit: Servus Talk)

Comentati?