Tu ce carte vrei sa porti?

Citeam recent ca Oxford English Dictionary nu va mai aparea in format print datorita faptului ca piata pentru dictionarele pe suport de hartie pur si simplu a colapsat. Este la fel de adevarat ca nu se va intampla de maine, editia urmatoare a OED – a treia – urmand sa apara nu mai devreme de doua-trei decenii dupa cum previzioneaza publisherii sai.

Daca insa ritmul de lucru se pastreaza, atunci data cea mai probabila ar fi 2064 si nu 2037 cum se anuntase initial. Volumul de informatii necesar editiei viitoare este abia la 28% asa ca, desi pare departe in timp, este explicabil de ce atat de tarziu. Oxford English Dictionary editia a treia ar trebui sa contina explicatiile a 980.000 de cuvinte in 40 de volume. In orice caz, chiar si peste 27 de ani de ar aparea, este imposibil de prevazut cum vor lucra publisherii la acel moment.

Pornind de la disparitia aproape iminenta a cartii asa cum am cunoscut-o si iubit-o noi, adica pe hartie, ajung in cele din urma si la subiectul zilei de astazi: daca asa cum purtati manusi iarna ca sa nu va inghete mainile, am ajunge sa purtam carti, voi ce ati purta?

Hartia indeplineste multe roluri, insa cel care este poate cel mai nobil e cel de purtator de text, ilustratii, istorie, emotii, fiecare separat si toate la un loc. Jeremy May a capturat frumusetea hartiei printr-un proces unic de laminare. Bijuterii facute prin laminarea a sute de coli de hartie stranse la un loc, apoi finisate cu atentie si migala. Hartia este decupata si cu grija indepartata dintr-o carte, iar bijuteria reintrodusa in spatiul „excavat”.

Fiecare piesa este imposibil de replicat si unica. Frumusetea bijuteriei vine si din frumusetea materialului folosit: text si imagini trec dincolo de obiectul in sine, si doar la suprafata ofera doar o frantura din cartea care il compune.

Am ales cateva dintre bijuterii (pentru ca nu doar inele creeaza Jeremy May) gandindu-ma desigur si la cartile din care provin. Daba ar fi sa purtati o carte intr-un inel ca acesta, ce ati alege?

Comentati?