Povesti despre capitalism

Mi-am adus aminte despre o poveste de „succes” nord-americana, o poveste adevarata. Acolo se spune ca un expert in vanzari trebuie sa reuseasca sa vanda si frigidere eschimosilor! Nimic mai adevarat despre capitalism.

Plecand de la aceasta „performanta”, intr-o corporatie capitalista producatoare de electrocasnice s-a pus problema sa fie vandute frigidere eschimosilor (in acest caz populatiei native din Alaska).

Idea a fost dezvoltata intr-un brainstorming cu tema „cum vindem frigidere eschimosilor”? Foarte simplu, raspunde cineva! Ii convingem ca isi pun familiile in pericol daca nu tin mancare intr-un frigider! Inventam un institut care a facut un studiu si rezolvam problema! Genial!

Alt specialist ridica o alta problema: dar ei nu au curent, ca locuiesc in igloo-uri! Mda, spuse managerul! Asta este o problema! Le vindem generatoare, spuse cineva de la masa! Discutam cu o firma care face asa ceva! Da! Excelent! Altcineva de la masa ridica o alta problema si mai spinoasa: Dragii mei! Sunteti copii? Generatoarele merg pe combustibil! De unde dracu benzinarii? Mda, cred ca problema devine nerealista spuse managerul! Asa cum am abordat problema generatoarelor, asa vom aborda si problema benzinariilor, spuse un alt participant la intalnire! Vorbim cu o firma de specialitate! Da, putem face asta, spuse managerul! Un finantist prezent la sedinta ii intreaba pe ceilalti: Dragii mei, v-am ascultat pe toti! Problema ridicata de voi este ingrozitor de aberanta! Eschimosii nu au venituri, ei traiesc din ce produc! Daca nu au bani, cum dracu vindeti voi frigidere, generatoare, benzina? Se lasa linistea! Din penumbra scaunului managerului apare un evreu batran imbracat impecabil, finantist de meserie (cum altfel?!), persoana pe care putini de la masa o vedeau in firma si aprope niciunul nu o cunostea! Le spuse tuturor pe un ton bland: ori nu aveti habar de societatea in care traiti, ori sunteti superficiali, ori sunteti stupizi! Ideea cu frigiderele este geniala! Mai ramane o mica problema! Banii! Dar avem mai multi decat imaginatia noastra poate duce! Cum banii sunt virtuali, ii putem transfera oricui, oricand, oriunde! Prin credit! Asa ca mai adaugati si servicii de creditare produselor dumneavoastra, faceti contracte de credit avantajoase! Semnati cu bancile intelegeri pentru dezvoltare! Spuneti ca deschidem noi piete si la treaba. Ce va intereseaza pe voi mai mult decat frigiderele?

S-a lasat linistea. Apoi managerul, pe un ton prietenos le spunce celor prezenti: Daca nu aveti ceva de adaugat, la treaba!

Dupa 3 luni: regiunea target avea peste 100 de benzinarii (de la 5 initial), hypermarket-uri vreo 10 (de la 1), sucursale bancare 150 (de la 2 initial), familii de eschimosi cu frigidere: aprope toate! Ajunsese frigiderul un statut social! Nu ai frigider, nu ai valoare! Iti vor muri copiii intoxicati cu bacteria inventata de institutul virtual din sedinta de brainstorming!

Dupa 6 luni au inceput sa dispara benzinariile, de la 100 la 40, hypermarket-urile s-au imputinat (de la 10 la 3), sucursalele bancare si mai putine, de la 150 la 30! Familii de eschimosi cu frigidere, toate, dar putini reuseau sa le mai foloseasca pentru ca nu aveam bani de combustibil pentru generator!

Dupa 1 an regiunea target avea 5 benzinarii, 1 hypermarket, 2 sucursale bancare, toti eschimosii aveau frigidere si generatoare, niciunul nu mai mergea, dar in schimb toti primeau notificari ca daca nu isi platesc datoriile vor fi dati afara de pe pamanturile lor!

Dupa 1 an si jumatate regiunea nu mai avea decat 1 benzinarie, niciun hypermarket, 1 sucursala bancara si toti proprietarii de frigidere la coada la cantina saracilor! Le-au fost executate terenurile si prin asta si mijloacele de subzistenta!

Va suna cunoscut? Cred ca da! Se numeste capitalism! Bineinteles ca am vazut fotografiile zonei target din Alaska in primele 3 luni si am ramas cu gura cascata realizand ca ei acolo au absolut tot ce le trebuie iar mie imi lipsesc unele dintre ele intr-o capitala europeana! Dar oare fotografia aia exprima adevarul sau era o iluzie?

Sa tragem linie: corporatia de electrocasnice si-a primit banii pe frigidere (comisionate de hypermarketuri) de la bancile ce acordau credite, firmele de scule si-au primit banii pe generatoare de la bancile care au creditat achizitionarea lor (comisionate de hypermarketuri), benzinariile au vandut o perioada (probabil pe carduri de credit), bancile au castigat cel mai mult avand si terenurile eschimosilor executate prin neplata creditelor si banii pe creditele neplatite de eschimosi pentru ca i-au primit de la stat pentru a evita falimentul economiei globale (cica). Iar eschimosii? Fara terenuri, fara frigidere, fara generatoare, fara viitoarele venituri (popriri), fara viitor!

Concluzia!

Nu va cumparati produse pe care nu vi le permiteti (finantistii spun ca daca nu putem acoperi din surse proprii 25-40 % din valoarea unui produs, inseamna ca nu ni-l permitem, cu toate ofertele tentante ale bancilor).

Nu va cumparati produse inutile. Nu fiti eschimosi! Invatati din aceasta criza, informati-va asupra produselor pe care le doriti, ganditi-va daca intr-adevar aveti nevoie de ele! Adaptati-va cumparaturile dupa propriile necesitati nu dupa ce vedeti la altii sau dupa sedinta de ameteala a vreunui reponsabil de vanzari! Fiti eficienti cu propria viata si cu propriile venituri! Traiti sanatos si curat!

5 comentarii pe “Povesti despre capitalism

  1. Minunat articol care respecta linia marxist-leninista, cu accente staliniste, atat de draga romanilor!
    Asa este tovarasi… capitalismul descompus este rau pentru ca permite exploatarea omului de catre om. Asa ceva nu este posibil in comunism/socialism. Acolo lucrurile stau exact invers.

    Un astfel de articol nu este complet fara cateva lozinci mobilizatoare, pe care va invit sa le scandam impreuna, cu elan muncitoresc si daruire patriotica:

    (citez din memorie cu ortografia originala)

    „Stalin si poporu rus
    Libertate ne-a adus!”

    „Cu Partidu’ nostru’n frunte
    Vom avea victorii multe!”

    „Ana Pauker si cu Dej
    A bagat spaima-n burgheji!”

    „Cand trage rusii cu tunu
    Cade NATO pan’la unu!”

    Urrrraaaa!(aplauze furtunoase)

    In loc de incheiere urarea de baza:

    Traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie Jamahiria Pravoslavnica Socialista Romania, in frunte cu cel mai iubit fiu al poporului, tovarasul Nicolae… aaaa… Iliescu!

    😀

    1. 🙂 Poate titlul nu este bine ales, dar l-am folosit pe-al autorului. Totusi, ideea de baza nu cred ca e blamarea capitalismului. N-ai idee ce frenezie a fost aici (si cred ca ar fi la fel de ar mai exista respctivul produs bancar) cu creditul cu buletinul, creditul cu vecinul ori fel si fel de credite care nu au facut decat sa-i impovareze si mai mult pe cei ce sunt vrajiti doar de cifrele scrise cu litere mari … Si-au luat chiar si mancare pe credit, platita apoi in rate … Au ori n-au nevoie, ai nostri sufera de boala numita „las’ sa fie ca nu se stie cand voi avea nevoie”. Cumpara fara sa se gandeasca la o sumara lista de prioritati si-apoi plang ca li se ia casa, masina ori ca le taie guvernul salariile si nu mai au cu ce plati … Cam despre asta era vorba .

  2. He he! Sigur ca am inteles! Dar ce-are a face asta cu capitalismul? Problema reala ar putea capata denumirea, corecta dupa mine, „Lacomia jerpelitului”. Chestia cu bancherii lacomi e o scuza infantila. N-am auzit de nici un caz in care un bancher sau angajat al bancii sa fi fortat pe cineva sa ia un imprumut. Asadar mi se pare nedrept sa fie blamat capitalismul. Ar trebui blamata lacomia celor ce traiesc mult peste posibilitati. Just my 2 cents! 🙂

    Pupicicicici la licurucicicicici!

  3. glazen oog:

    si subscriu si la nota dv de final:
    prostia e fara limite, lacomia la fel 🙂

    pt final, pastrez scandarea cu pumnul in aer (cam asa cum era, pe timpuri- statuia cu taranul de la ‘907, in fata magazinului Obor)

    „Bumbesti- Livezeni!”
    „Bumbesti- Liuvezeni!”…
    🙂

Comentati?