Fotografii mincinoase

CNET News a organizat (in 2009) o galerie cu fotografii ce au fost modificate inainte de a aparea in mass media. Manipulate pentru a manipula. Imaginile contrafacute au fost trucate dincolo de simpla taiere a varfurilor sau de luminarea zonelor mai intunecate. Adesea au un element cheie inclus sau sters.


O fotografie cu Katie Couric, publicata initial in Mai de catre CBS, a fost subtiata pentru a putea fi refolosita. Cea din stanga este cea prezentata oficial de catre CBS. Cea retusata (dreapta) a aparut in Septembrie publicata de Watch magazine, revista detinuta de CBS, conform Mediabistro.com care a sesizat modificarea.

August 2006: Aceasta fotografie semnata Adnan Hajj, fotograf libanez, arata o dara infricosatoare de fum negru ce se inalta deasupra cladirilor capitalei libaneze dupa un raid aerian israelian. Agentia britanica de stiri Reuters a publicat initial fotografia pe site-ul sau, dar a retras-o cand a devenit evident ca iamginea originala a fost manipulata pentru a arata mai mult fum si mai negru decat in realitate. Hajj a declarat ca a incercat sa reduca din norii de praf si fum din imagine, dar ca datorita conditiilor de luminozitate proaste nu a facut o treaba de calitate. „Aceasta reprezinta o serioasa bresa in standardele Reuters si nu vom accepta sau folosi o fotografie facuta de el” a declarat Moira Whittle, sefa Departamentului de Relatii Publice. Ulterior s-a descoperit ca si alte fotografii ale lui Hajj fusesera trucate.

Martie 2005: Aceasta coperta de Harper, facuta in Parris Island, arata 7 ofiteri de marina aliniati in tricouri, sorturi si sosete. Fotografia insotea povestea despre soldatii ce lipseau nemotivat (AWOL=absent without leave adica absent fara invoire). Insa soldatii infatisati in fotografie nu erau absenti. Getty Images este furnizorul fotografiei. Giulia Melucci vice-presedinte revistei, Responsabil de Relatii Publice spune „Noi decoram paginile”. „Noi nu spunem ca soldatii sunt „chiulangii”. „Copertile noastre nu sunt in mod inevitabil si reprezentative.”

Decembrie 2000: In acest singur cadru dintr-un spectacol video live, emblema CBS a fost insertata digital in timpul transmisiunii din noaptea Anului Nou pentru a acoperi sigla NBC prezenta pe fundal. Tehnologia folosita este similara cu cea folosita pe scara larga in timpul transmisiilor evenimentelor sportive pentru a prezenta reclamele pe panouri.

Fotografia urmatoare este o compozitie digitala a unui soldat britanic in Basra, gesticuland catre civilii irakieni indemnandu-i sa caute adapost, si a aparut in Aprilie 2003 pe prima pagina a Los Angeles Times la scurt timp dupa invazia Americana din Irak. Brian Walski, fotograf pentru Los Angeles Times si veteran de 30 de ani in domeniul stirilor, a fost concediat dupa ce editorii sai au descoperit ca el a combinat doua fotografii pentru a „imbunatati” compozitia.

Aceasta compozitie digitala a patinatoarelor olimpice Tonya Harding si Nancy Kerrigan a aparut pe coperta New York Newsday in Februarie 1994. Fotografia le arata pe cele doua rivale antrenandu-se impreuna, la scurt timp dupa atacul asupra lui Kerrigan de catre un asociat al sotului Tonyei Harding. Explicatia fotografiei spune: „Tonya Harding, stanga, si Nancy Kerrigan, apar patinand impreuna in acest fotomontaj din New York Newsday. Maine, vor ataca impreuna gheata.”

Aceasta este o compozitie digitala a senatorului John Kerry si a actritei Jane Fonda impartind podiumul la un miting anti-razboi in timpul preliminariilor prezidentiale din 2004 in timp ce Kerry era in campanie nominalizat de democrati. Fotograful Ken Light a facut poza cu Kerry in timp ce acesta se pregatea sa tina un discurs la Mitingul Pacii tinut in Mineola, N.Y., in Iunie 1971. Owen Franken a facut poza cu Jane Fonda in timp ce Fonda vorbea la un miting politic in Miami Beach, Florida, in August 1972.

Acest afis din Martie 2004 al lui George W. Bush, pregatit in timpul cursei electorale pentru presedintie, arata o mare de soldati ca fundal pentru un copil ce tine un steag. Aceasta imagine a fost trucata cu copy/paste din fotografia originala a catorva soldati pentru a-l muta digital pe Bush de pe un podium. Dupa ce a luat la cunostinta ca fotografia a fost trucata, echipa de campanie a lui Bush a declarat ca fotografia va fi re-editata si retrimisa statiilor TV.

Aceasta coperta din Iulie 1992 a Texas Monthly o arata pe Guvernatoarea Ann Richards pe o motocicleta Harley-Davidson. Aceasta fotografie a fost creata prin taierea capului lui Richards dintr-o fotografie si suprapunerea pe trupul unui model. Editorii au explicat ca in fapt nu e un trucaj pentru ca ei au scris in textul de insotire al fotografiei „Fotograful copertii Jim Myers … Stock photograph (head shot) By Kevin Vandivier/Texastock”. Dupa aparitia revistei cu coperta cu motocicleta, Richards a declarat ca de vreme ce modelul avea un corp trasnet, ea nu are de ce sa se planga.

Coperta ghidului TV din August 1989 prezenta fotografia cunoscutei realizatoare Oprah Winfrey. Creata prin suprapunerea capului lui Winfrey peste trupul actritei Ann-Margret, facuta pentru un spot publicitar in 1979, compozitia a fost creata fara permisiunea vreuneia din cele doua, Winfrey sau Ann-Margret, si a fost descoperita de stilistul lui Ann-Margret, care a recunoscut rochia.

Aceasta fotografie – trucata digital – a lui O.J. Simpson a aparut in Iunie 1994 pe coperta Time la scurt timp dupa ce Simpson a fost arestat sub acuzatia de crima. Fotografia de baza, nealterata a aparut si pe coperta Newsweek. Time au fost acuzati de trucarea fotografiei pentru a-l face pe Simpson sa para „mai inchis la culoare” si „mai rau.”

Imaginea dramatica urmatoare a facut inconjurul internetului in 2001. Rechinul a fost pur si simplu adaugat in fata elicopterului de atac al U.S. Air Force.

Foto Hany Farid, Dartmouth College – „Noapte Buna Luna” si la revedere tigari. Cine e familiarizat cu „Goodnight Moon”, o carte pentru copii, va observa diferente intre fotografia ilustratorului Clement Hurd la praful de pe jacheta si fotografia de aici. Tigara lipseste si ea. Harper Collins a eliminat-o. Acum, pare doar ca Hurd asteapta ca cineva sa-i dea inapoi banii de tigari.

Comentati?