Cumparare sau inchiriere?

O tanara din New York a scris pe un site finaciar cerand sfaturi despre cum sa gaseasca un sot bogat. Simplul fapt ca a ales acest mod de documentare e naiv si provoaca rasul, dar partea cea mai interesanta este raspunsul primit de la un posibil „candidat”:

Ea:
Sunt o femeie frumoasa (ba chiar foarte frumoasa) de 28 ani. Sunt inteligenta si am cu adevarat clasa. As vrea sa ma casatoresc cu cineva care castiga minim jumatate de milion de dolari pe an. Exista pe site-ul asta vreun barbat care sa castige atat? Sau sotii ale unor milionari cere pot sa-mi dea sfaturi pe aceasta tema? Am avut deja relatii cu barbati care castigau 200 sau 250 mii de dolar, dar acest lucru nu-mi permite sa locuiesc in Central Park West. Cunosc o doamna care face yoga cu mine, ce s-a casatorit cu un bancher bogat si traieste la Tribeca, nu e atat de frumoasa ca mine si nici macar atat de inteligenta. Asa ca ma intreb, ce a facut ca sa merite si de ce eu nu reusesc? Cum pot sa ajung la nivelul ei?

EL:
Am citit e-mailul dvs. cu mult interes, m-am gandit profund la cazul dvs. si am o teorie despre situatia dvs. Va asigur ca nu va fac sa pierdeti timpul, deoarece castig 500.000$ pe an. Clarificat fiind acest lucru, consider faptele in urmatorul mod: Ceea ce dvs oferiti, vazut din perspectiva unui barbat ca acela pe care-l cautati, e pur si simplu o afacere foarte proasta. Si acest lucru din urmatoarele motive:
Lasand la o parte bla-bla-ul, ceea ce dvs. oferiti e o negociere foarte simpla. Oferiti frumusetea fizica, iar eu ofer banii mei. Propunerea este foarte clara, dar exista o mica problema. In mod sigur frumusetea dvs. se va diminua putin cate putin si intr-o zi va disparea, in timp ce contul meu in banca e foarte probabil sa creasca progresiv. Asadar, in termeni economici dvs. sunteti un activ care sufera depreciere, in timp ce eu sunt un activ care produce dividende. Dvs. nu numai ca sunteti supusa deprecierii, dar aceasta e progresiva. Sa va explic mai bine: azi aveti 28 de ani, sunteti frumoasa si veti continua sa fiti pt urmatorii 5/10 ani, dar din ce in ce mai putin. Si intr-o zi, cand veti observa o fotografie a dvs. de azi va veti da seama ca ati devenit o pruna uscata. Acest lucru inseamna, in termeni de piata, ca azi sunteti bine cotata, in faza ideala de a fi vanduta, nu cumparata. Utilizand un limbaj Wall Street cine va poseda azi trebuie sa va puna in „trading position” si nu „buy and hold”, cum se pare ca sugerati. Asadar in termeni comerciali, casatoria („buy and hold”) cu dvs. nu e o afacere buna pe termen mediu/lung. In schimb, inchirierea pe o anumita perioada poate fi chiar si din punct de vedere social o afacere inteleapta si am putea s-o luam in calcul. Am putea sa avem o relatie pt. o anumita perioada. Hmmm … Daca ma gandesc bine si ca sa ma asigur de cat sunteti de inteligenta, cu clasa si frumoasa, eu, potential „client care inchiriaza” asa o „masina”, cer ceea ce este corect: sa facem un test drive. Va rog sa stabiliti data si ora.

Cu stima,
Investitorul dvs.

(sursa: sorin platon)

Un comentariu pe “Cumparare sau inchiriere?

Comentati?