Au trecut 10 ani

TheAtlantic a avut in ultimele zile o serie impresionanta de fotografii cu momente surprinse peste tot in lume o saptamana inaintea atentatelor, in ziua atacurilor si in cei zece ani scursi de la acea zi pe care nu cred ca o vom uita vreodata, indiferent daca am avut sau nu persoane dragi pe teritoriul american atunci. 3.000 de oameni au murit si lumea n-a mai fot la fel.

Inainte:

http://www.theatlantic.com/infocus/2011/09/911-the-week-before/100142/

In timpul:

http://www.theatlantic.com/infocus/2011/09/911-the-day-of-the-attacks/100143/

Zece ani mai tarziu:

http://www.theatlantic.com/infocus/2011/09/911-the-decade-since/100144/

Dupa atacurile teroriste de la 11 Septembrie 2001, ziua din care lumea n-a mai fost la fel, oamenii de pe intreg globul si-au aratat simpatia, solidaritatea si sprijinul pentru Statele Unite si pierderile lor. Iata cateva din reactiile internationale la aceste evenimente:

In Londra, „Star Spangled Banner” a fost cantat in timpul schimbarii Garzii la Buckingham Palace, in timp ce traficul s-a oprit – pastrand astfel un moment de reculegere – in zona imediat apropiata palatului.

In Beijing, zeci de mii de oameni au vizitat Ambasada SUA lasand pe trotuarul cladirii flori, mici biletele ori scrisorele scrise de mana prin care-si transmiteau condoleantele.
In Franta, cunoscutul Le Monde, a scos o editie speciala avand scris pe prima pagina cu itere mari: „We Are All Americans”.

In Orientul Mijlociu, presedintii Israelului si Palestinei, au donat sange. La fel si kuweitienii. Iordanienii au scris scrisori de simpatie. In Teheran, spectatorii unui intreg stadion, stransi pentru un meci de fotbal au tinut cateva momente de reculegere.

In Berlin, 200.000 de oameni au blocat accesul pe strazile ce duc spre Poarta Brandenburg. Mii de mile mai la sud, in Dubrovnik, Croatia, copii de gradinita au luat pauza de la ora si si-au plecat capetele in tacere.

In Dublin, magazinele si pub-urile au fost inchise, a fost declarata zi de doliu national iar oamenii au asteptat la coada trei ore ca sa scrie intr-o carte de condoleante.

In Suedia, Norvegia si Finlanda tramvaiele si autobuzele au oprit pastrand cateva minute de reculegere, iar Rusia a pastrat minute de tacere pe statiile sale de radio si televiziune pentru victimele inocente ale atacurilor.

In Azerbaigian, Japonia, Groenlanda, Bulgaria si Tadgikistan, oamenii s-au strans in pietele centrale aducand lumanari si rugandu-se pentru cei disparuti.

Pompierii din Ungaria si-au legat panglici negre la masinile lor de interventii, cei din Africa de Sud au fluturat paglici rosii, albe si albastre, iar cei din Polonia si-au sunat sirenele intr0un bocet colectiv intreaga dupa-amiaza.

Cubanezii si-au oferit sprijinul trimitand materiale medicale, etiopienii rugaciuni, Kirghistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan si-au oferit spatiul aerian si zeci de lideri mondiali au sunat la Casa Alba sa-si ofere sprijinul.

Sute de mii de oameni din Canada, Albania si Sierra Leone au iesit in manifestatii pe strazi pentru a-si arata solidaritatea, iar in moschei din Bangladesh, Yemen, Pakistan, Libia si Sudan clericii au condamnat atacurile „lase” si „ne-islamice”.

La Vatican, Papa Ioan Paul al II-lea a cazut in genunchi in rugagiune.

Albania, Irlanda, Israelul, Canada, Croatia, Coreea de Sud si Cehia au declarat zile de doliu national, iar legendarele clopote de la Notre Dame au rasunat in intregul Paris.
In Italia, pilotii de curse ce se pregateau pentru Grand Prix-ul italian si-au oprit motoarele iar in Londra, sute de oameni au ramas impietriti in tacere intreaga dupa-amiaza ascultand clopotele Big Ben-ului.

In Belgia, oameni tinandu-se de maini au format un lant uman in fata World Trade Center din Bruxelles, iar pe o plaja din Indonezia oamenii aflati in zona s-au strans impreuna pentru a se ruga.

In India, copii au scris cartoane ridicate la cer pe care scria: „Acesta este un atac asupra noastra, a tuturor”, iar in Austria, bisericile au tras toate la unison clopotele. (sursa mentalfloss.com)

Urmati link-urile de sub cele trei mari fotografii si puteti vedea acolo trei serii de fotografii.

Comentati?